Klerikalci traže referendum oko manjinskih zastupnika u Hrvatskoj

Inicijativa "Narod odlučuje" predaje potpise za referendum

Klerikalno-populistička inicijativa „Narod odlučuje“ predala je u Hrvatskom saboru potpise za raspisivanje referenduma kojim bi se izmijenilo izborno zakonodavstvo i uskratilo pravo manjinskim zastupnicima da odlučuju o povjerenju Vladi i usvajanju proračuna. Vlast i lijeva opozicija protive se takvom referendumu. Očekuje se da Ustavni sud pitanje o manjinama, a možda i cijeli set pitanja proglasi protuustavnim.

Nakon što su inicijatori referenduma nekoliko dana tvrdili da nisu sakupili potrebnih 10 posto glasova za raspisivanje referenduma, danas su ipak kazali da su ih sakupili dovoljno, tvrde da ih nisu sakupljali nakon što im je prošao zakonski rok, i donijeli su ih u Sabor. Slijedi provjera broja i vjerodostojnosti potpisa, a potom će saborski Odbor za Ustav ocijeniti je li potrebno referendumska pitanja uputiti Ustavnom sudu na ocjenu jesu li u skladu sa Ustavom.

Za potpredsjednika Odbora, oporbenog socijaldemokrata Peđu Grbina nema dileme da referendumsko pitanje koje traži da se manjinskim zastupnicima oduzme pravo da odlučuju o povjerenju Vladi i usvajanju proračuna nije u skladu sa hrvatskim Ustavom.

Pitanje je diskriminatorno i protivno Ustavu: Peđa Grbin

„Dakle, pitanje kojim se dijelu građana Republike Hrvatske oduzimaju prava samo na temelju nacionalnosti je diskriminatorno, i kao takvo nije u skladu sa čitavim nizom međunarodnih akata kao što je primjerice Povelja o temeljnim pravima Europske unije i sa Ustavom Republike Hrvatske i kao takvo u modernoj i demokratskoj državi kakvom Hrvatska želi biti ne može biti dopustivo i ne može biti prihvatljivo. Jednostavno ne vidim kako bi Ustavni sud mogao odlučiti drugačije.“

HDZ je protiv reguliranja izbornog zakonodavstva referendumom i umanjivanja prava manjina. Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je prije nekoliko dana za javnu televiziju jasno odbacio ovu referendumsku inicijativu.

„Još jednom ponavljam da zadiranje u prava manjina nije dobro, to je promašeno i to je korak nazad u onom što je Hrvatska kao demokratska zemlja do sada pokazala prema pravima manjina. Oni trebaju biti u cijelosti ravnopravni. Svako diskriminiranje zastupnika po njihovim pravima je loše, to j korak nazad i smanjuje nam manevarski prostor u zalaganju za jednaka prava hrvatskih manjina u susjednim državama.“

Inicijatori referenduma odbijaju da je referendum uperen protiv manjina, pogotovo srpske, ali je jedna od najglasnijih iz ove klerikalno-populističke inicijative, Sanja Bilač, priznala da jest uperen protiv Milorada Pupovca.

„Milorad Pupovac je najveći neprijatelj nacionalnih manjina. Nacionalne manjine će prodisati ovim sistemom što ga mi predlažemo.“

Otvoreno protiv Pupovca: Sanja Bilač

Jedan od konzultanata pri formuliranju referendumskih pitanja, saborski zastupnik populističkog Mosta i profesor ustavnog prava Robert Podolnjak također odbija da je referendum uperen protiv manjina, i u sljedećoj rečenici sam sebi skače u usta.

„Prava manjina koja su uređena Ustavom i Ustavnim zakonom o pravima manjina ni na koji način se ne mijenjaju. Ovdje se ograničeno mijenja samo pravo odlučivanja tih 8 zastupnika u samo 2 pitanja.“

Jedan od trojice zastupnika srpske manjine Boris Milošević kaže kako je napad na manjinska prava i bio glavni mamac kod sakupljanja potpisa za ovaj referendum.

„Što reći o inicijativi koja cijelu agendu prikupljanja potpisa vodi na način da udara na kolektivna prava manjina i prikazuje manjine kao jedan od najvećih problema u društvu?“, pita Milošević.