Potjernice za Milovanovićem i Orićem: Iz RS tvrdnje o revanšizmu

Manojlo Milovanović

Interpolove potjernice glavna su tema u BiH. Nakon Interpolove potjernice iz Beograda protiv ratnog komandanta u Srebrenici Nasera Orića, o kojoj se u javnosti BiH danima diže prašina, objavljivanje informacije da je Interpol u Zagrebu raspisao potjernicu protiv generala Vojske Republike Srpske Manojla Milovanovića ponovo je digla javnost - ovaj put u Republici Srpskoj.

Hrvatski Interpol, 7. januara ove godine raspisao je međunarodnu potjernicu za načelnikom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Manojlom Milovanovićem zbog istrage u vezi sa ratnim zločinom počinjenim u Hrvatskoj.

U izjavio Radiju Republike Srpske Milovanović kaže da nije upoznat zbog čega je podignuta potjernica. Jedinu vezu vidi sa izjavom koju je dao Okružnom tužilaštvu Banjaluka prošle godine, na zahtjev Županijskog suda iz Slavonskog Broda, u vezi sa raketiranjem kod Nove Gradiške u septembru 1995. godine:

„U tom papiru je stajalo da sam ja naredio Taliću, Talić generalu Kelečeviću, general Kelečević trojici nekih pukovnika, tako da nas je šest upetljano zbog jedne raketice, ali stoji tamo raketa nije pogodila cilj - pala je negde u pustinji nije izazvala štetu. Mi se sumnjičimo da smo nameravali da gađamo civilno stanovništvo. E sad kako se može dokazati namera ili cilj, to ne znam. Međutim, može se i protiv namere pokrenuti optužnica po Ženevskoj konvenciji", rekao je Milovanović.

Interpol u Sarajevu o podizanju ove potjernice iz Zagreba obavijestio je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS 5. februara. U ovom obavještenju navodi se da Milovanović ne može biti lišen slobode jer je državljanin BiH, ali je Hrvatskoj ponuđeno da se predmet ustupi pravosuđu BiH.

Iako je, po onomo što je sada poznato, optužnica protiv Manojla Milovanovića podignuta prije nego protiv Nasera Orića, nevladine organizacije iz RS smatraju da je ovo samo revanšizam na podizanje Interpolove potjernice protiv Orića.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić smatra da je na sceni nova urota međunarodne zajednice protiv Republike Srpske:

„Nažalost, izgleda da su se ponovo počele vezati zastave kao i 1992. godine, da je još uvijek ovdje međunarodna zajednica zajedno na čelu sa viskoim predstavnikom. Šta je trebalo desiti se sa prostora BiH? Vjerovatno scenarij da Srbi koji su u BiH treba da dožive egzodus kao što su doživjeli i iz Hrvatske", smatra Dukić.

„Posljedice su to sigurno politike, a nije nemoguće da su to povezane bošnjačka i hrvatska strana u BiH da kompenzuju oko Nasera Orića", kaže predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović.

Zona apsurda

Političari u BiH oko nove Interpolove potjernice su podijeljeni. Dio političara iz oba entiteta smatra da se politika u sve ovo ne treba miješati.

„Pravosuđa Srbije, BiH i Hrvatske treba da rade taj posao. Taj posao ne treba da rade političari, niti treba da se bave tim poslom", smatra poslanik SDA u Parlamentu BiH Halid Genjac.

„Svaka civilizovana zemlja će naći način da odgovori na zahtjev pravosudnih organa druge zemlje. Mislim da političari u ove stvari ne treba da ulaze. A ovdje moram reći da bi bilo sada sasvim prirodno da rukovodstvo RS-a se zagrli, izljubi, primi gospodina Milovanovića, a da su zaista istinski predstavnici BiH, to bi uradili i Lagumdžija, Izetbegović i Radončić. I onda ulazimo u jednu zonu apsurda u kojoj političari uopšte ne razmišljaju o tim ljudima, nego gledaju kako sebe da prodaju javnosti", konstatuje Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić.

S druge stane, dio političara i ovu situaciju pokušava iskoristiti u predizborne svrhe. Iako su saglasni da Milovanović ne može biti odgovoran za zločine u Hrvatskoj jer nikada tamo nije ni bio, na čitavu stvar različito gledaju delegati SDS-a i SNSD-a u Domu naroda državnog parlamenta Ognjen Tadić i Staša Košarac:

„Čista provokacija, koja pokušava u skladu s interesima HDZ-a prenese krizu iz Federacije BiH u RS. Gospodin Dodik, kao predsjednik RS-a i SNSD-a, čiji je najvjerniji koalicioni partner HDZ, trebao bi da raščisti ovo pitanje sa Draganom Čovićem i da se vidi zbog čega to Hrvatska radi - kada čak ni iz plašljivca gospodin Milovanović nije ispalio nijedan jedini metak na teritoriji RS-a, Krajine ili teritoriji Republike Hrvatske", kaže Tadić.

„Odnos Hrvatske prema BiH se manifestuje na ovaj način. Prema tome, ono što je sasvim jasno je da se ništa slučajno ne dešava i sasvim slučajno jeste da je BiH poligon za različite odnose zemalja u regionu. Ništa čudno. Mi dobro znamo da postoje bošnjački političari koji u licima koji su osumnjičeni za ratne zločine nad Srbima vide heroje. I mi imamo svoje heroje. Naš heroj je general Ratko Mladić", naglašava Košarac.

S obzirom da je rok za ulaganje prigovora Interpolu 30 dana, ako do sutra vlasti BiH ne ulože prigovor, protiv Milovanovića biće raspisana crvena potjernica. Prigovor može uložiti Predsjedništvo BiH, ali nismo uspjeli dobiti odgovor da li će to biti uopšte i razmatrano.

Glavni tužilac BiH Goran Salihović, komentarišući Interpolove potjernice, naglasio je da je najvažnije da se ne naruši Protokol o saradnji koji postoji između tužilaštava BiH, Hrvatske i Srbije:

„Na osnovu tog protokola mi imamo tako da dobru saradnju da mislim da možemo tražiti i dobiti bilo koji predmet ako je to u interesu BiH da se sudi pred našim sudovima. Isto tako ja vam mogu reći da imam puno povjerenje i u srbijansko i u hrvatsko pravosuđe", kaže Salihović.

Salihović je najavio da će do sastanka glavnih tužilaca Srbije, Hrvatske i BiH doći vrlo brzo. Ovo će sasvim sigurno biti vrlo potrebno jer, prema nekim informacijama do kojih je došao general Milovanović, Hrvatska je podigla preko hiljadu Interpolovih potjernica protiv oficira VRS:

„Nazavo me jedan čovek i pitao:’Kako s? Kad ideš?’ Ja sam mu rekao:’Sutra.’ ’Bilo bi dobro da ne ideš’, kazao mi je, ’jer se šuška u nekim krugovima da je protiv 1.545 oficira pokrenuta međunarodna poternica i najverovatnije si i ti tu. 500 i nešto poternica je Interpol vratio, ostalo je 1.011.’ Ja sam smatrao da sam među tih 1.011.“