Prvostepena presuda zbog 'poternica' za protivnicima iskopavanja litijuma u Srbiji

Novinarka Isidora Kovačević pokazuje 'poternice' na protestu protiv rudnika litijuma u Beogradu, 18. decembar 2021.

Osnovni sud u Šapcu osudio je 2. oktobra Milana Filipovića na dve godine zatvora, jer je poglašen krivim za lepljenje "poternica" tom gradu na zapadu Srbije, u vreme protesta protiv iskopavanja litijuma i kompanije "Rio Tinto" 2021. godine.

On je prvostepenom presudom proglašen krivim za krivično delo ugrožavanje sigurnosti, zbog "poternica" na kojima su bili glavna i odgovorna urednica lokalnog lista "Podrinske" Isidora Kovačević, advokat Aleksandar Mijailović kao i tada maloletni Veljko Anđelić.

Na njima je ispod slike Isidore Kovačević pisalo "Medijski pokrovitelj batinaša", za Aleksandra Mijailovića "Konsiljere batinaša", dok je za Veljka Anđelića pisalo "Kriminalac".

Pročitajte i ovo: 'Kao zver se zaleteo na mene': Rodno zasnovano nasilje tokom izborne kampanje u Srbiji

Vest o presudi objavila je Isidora Kovačević na svom Fejsbuk profilu.

"Suđenje je završeno. Doneta je prvostepena presuda – osumnjičenom u slučaju 'Poternice' je određeno dve godine zatvorske kazne i godinu dana zabrane prilaska", napisala je Kovačević.

Suđenje je trajalo nešto više od godinu dana, dok je ceo postupak sa istragom trajao tri godine.

"Poternice" su oblepljene u Šapcu u jeku masovnih protesta građana protiv projekta "Jadar" kojim je planirano da australijska kompanija "Rio Tinto" otvori rudnik litijuma na zapadu Srbije.

Posledica protesta bila je da je Vlada Srbije početkom 2022. stopirala projekat, ali ga je polovinom 2024. ponovo oživela.

To je dovelo do novih masovnih protesta širom zemlje.

Sednica parlamenta na kojoj će se raspravljati o eksploataciji litijuma zakazana je za 7. oktobar.

Projekat iskopavanja litijuma u Srbiji podržale su Sjedinjene Države i Evropska unija, a u prisustvu nemačkog kancelara Olafa Šolca, Srbija je sa Evropskom unijom 19. jula u Beogradu potpisala Memorandum o kritičnim sirovinama, u koje se ubraja i litijum, koji je u rudi "jadarit" pronađen 2004. na zapadu Srbije.

Pročitajte i ovo: Vučić demantovao da će se konsultovati sa Šolcom uoči sednice o litijumu

"Rio Tinto" je ranije u odgovoru za Radio Slobodna Evropa naveo da su "domaći i međunarodni stručnjaci potvrdili da se projekat 'Jadar' može realizovati bezbedno i u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine".

Međutim, brojni stručnjaci iz zemlje i inostranstva ukazuju da u procesu eksploatacije litijuma neizbežno dolazi do ekoloških posledica, pre svega do zagađenja rečnog sliva i zemljišta.

Vaš browser nepodržava HTML5

Ponovo aktuelan litijum u Srbiji