Raspisana poternica za bivšim državnim sekretarom zbog krađe ordenja iz Palate Srbija

Palata Srbija u Beogradu, novembar 2023.

Treći osnovni sud u Beogradu doneo je rešenje kojim se bivšem državnom sekretaru Ministarstva pravde Srbije Slobodanu Homenu i još jednoj osobi određuje pritvor zbog krađe ordenja iz Palate Srbija u Beogradu, prenosi RTS.

Treći osnovni sud je, kako se navodi, doneo rešenje o izdavanju poternice za Homenom i licem sa inicijalima S.B. i određen im je pritvor do mesec dana koji počinje od trenutka hapšenja.

"Poternicu će realizovati policijski službenici Odeljenja za potrage MUP i nakon pronalaska okrivljenih sprovesti ih u Okružni zatvor u Beogradu", navedeno je u saopštenju tužilaštva.

Zbog krađe ordenja iz kancelarije koja se nalazi u desnom krilu Palate Srbija, Treći osnovni sud u Beogradu je ranije odredio pritvor za I.Z, S.S, N.A. i A.T, preneo je RTS.

Homen je 16. marta demantovao je da je učestvovao u krađi ordenja iz Palate Srbije u Beogradu i da je o tom slučaju saznao iz medija.

"Nije mi potpuno jasno ni zašto su policija i tužilaštvo slučaj navodno nestalih 43.000 odlikovanja pre više od 15 godina, kako su saopštili, danas pokrenuli. Naslućujem", naveo je Homen u pisanoj izjavi, preneo je RTS.

Homen je, inače, bio državni sekretar u Vladi Mirka Cvetkovića. Vlada premijera Mirka Cvetkovića izabrana je 2008. godine, a četiri godine kasnije, 2012. formirana je Vlada Ivice Dačića.

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je 15. marta saopštilo da je saslušano osam osoba osumnjičenih da su iz Kancelarije za ordenje u Palati Srbija (zgrada SIV-a) u Novom Beogradu ukrale 43.000 komada državnog ordenja "izuzetno velike vrednosti".