Posmrtni ostaci dve žrtve stradale u akciji 'Oluja' identifikovani u Zagrebu

Deo konvoja izbeglih pred akcijom “Oluja”, 7. avgust 1995.

Identifikacija posmrtnih ostataka dve žrtve srpske nacionalnosti stradale tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije u akciji hrvatske vojske i policije „Oluja“, 1995. godine, obavljena je 22. septembra u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu uz prisustvo članova porodica, saopšteno je Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, posmrtni ostaci ekshumirani su na groblju u Ličkoj Jasenici i Kninu.

„Posmrtni ostaci dva lica su identifikovani metodom analize DNK i njihova sahrana biće obavljena u skladu sa izraženim željama porodica“, dodaje se u saopštenju.

Pročitajte i ovo: Fond za humanitarno pravo: Žrtve 'Oluje' nisu prepoznate kao civilne žrtve rata

Kako piše u saopštenju, identifikaciji tela prisustvovao je monitorski tim Komisije za nestala lica Srbije.

„Prema podacima Komisije, kroz ovaj proces, u periodu 2001. do 2019. godine, iz registrovanih, masovnih grobnica i pojedinačnih grobnih mesta ekshumirani su posmrtni ostaci preko 1.400 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u oružanim sukobima na teritoriji Republike Hrvatske, a posmrtni ostaci preko 980 identifikovanih žrtava su predati porodicama radi sahrane“, dodaje se u saopštenju.

Hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog vijeća odbrane na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na tadašnju samoproglašenu „Republiku Srpsku Krajinu“, koju su Srbi držali pod kontrolom četiri prethodne godine. U operaciji "Oluja" hrvatska vojska i policija povratile su kontrolu nad delovima svoje državne teritorije.

Izbeglima koji su došli u Srbiju nije bio dozvoljen ulazak u Beograd, već samo prolaz kroz glavni grad.

Aprila 2011. godine, Haški tribunal je prvostepeno osudio hrvatske generale Antu Gotovinu na 24 godine zatvora i Mladena Markača na 18 godina za zločine počinjene tokom akcije „Oluja“. Međutim, novembra naredne godine Pretresno veće Tribunala u Hagu je poništilo prvostepenu presudu i oslobodilo dvojicu generala.

Godišnjica vojne akcije "Oluja“ u Hrvatskoj se obeležava kao Dan pobede i oslobađanje okupiranih područja, te povratak oko 150.000 proteranih od 1991. godine.

Pročitajte i ovo: Godišnjica 'Oluje': U Srbiji pomen, u Hrvatskoj čestitke