Posljednja počast Hugu Chavezu

Kovčeg sa tijelom predsjednika Huga Chaveza nošen je ulicama Karakasa

Tijelo venecuelanskog predsjednika Huga Chaveza leži na državnoj vojnoj akademiji u Karakasu. Njegova porodica, bliski savjetnici te predsjednici Argentine, Bolivije i Urugavaja već su odali počast el Comandanteu. Ostali državnici se očekuju, sahrana Chaveza je u petak dok nacionalna žalost traje sedam dana.

Komandant predsjedničke garde, general Jose Ornella rekao da je bio sa Hugom Chavezom kad je umro od snažanog srčanog udara.

Kako je izjavio medijima ispred vojne akademije u kojoj je izloženo Chavezovo tijelo, on je prije smrti pokušao da kaže da ne želi umrijeti. “Ne želim umrijeti. Molim vas nemojte da umrem“, rekao je Chavez, kako prenosi general Ornella.

Pedesetosmogodišnji Hugo Chavez izgubio je dvogodišnju bitku sa rakom, a posljednji, četvrti put je operisan početkom decembra i od tada se u javnost pojavila samo jedna njegova fotografija iz bolnice sa kćerima početkom februara.

I general Ornella dijeli uvjerenje potpredsjednika Venecule Nicolasa Madura da su “neprijatelji izazavali rak kod Chaveza”, dodajući da će “biti potrebno 50 godina da se otpečate dokumenta koja će potvrditi da je neprijatelj u to bio umiješan”.

Stotine hiljada ožalošćenih Venecuelanaca pratile su u srijedu lijes el Comandantea Chaveza tokom dirljive procesije do vojne akademije u Karakasu gdje je postavljen odar radi odavanja posljednje počasti predsjedniku prije sahrane u petak.

Hugo Chavez


U pratnji crvenih beretki, počasne predsjedničke garde, mimohod je trajao sedam sati ulicama glavnog grada. Ožalošćeni građani većinom obučeni u crvene majice simbolom “chavizma” plakali su i izvikivali parole podrške preminulom predsjedniku, poput "Mi smo Chavez" i "Naš komandant živi vječno".

BBC izvještač iz Krakasa kaže da mnogo ljudi u Venecueli smatraju da im je Chavez promijenio živote i to na bolje.

“Nakon Isusa Hrista, tu je Hugo Chavez. Prije njega Vlada nije brinula o nama. Sada djeca imaju sve” kaže Maria Alexandra za BBC.

Uoči sahrane u petak spekuliše se da li će u Veneculu stići i predstavnik SAD. Naime, kako prenosi Reuters, neimenovanio američki zvaničnici izjavili su da se očekuje da će Sjedinjene države poslati delegaciju na sahranu. Detalje o sastavu delegacije trebalo bi da objavi Bijela kuća.

Veneceula je prije par dana protjerala američke diplomate jer, kako tvrdi Maduro, jedan od njih je pokušavao da izazove vojnu zavjeru protiv Chaveza.

Američka Ambasada u Karakasu nema ambasadora od 2010. godine, kada je Chavez odbio novoimenovanog kandidata, zbog čega je Vašington povukao akreditive diplomatskom predstavniku Venecuele.

Američki predsjednik Barack Obama je neposredno po objavljivanju vijesti o smrti Chaveza izrazio interes za "konstruktivni odnos" u postchavezovoj eri.

Vaš browser nepodržava HTML5

Venecuela u žalosti za Chavezom


Do novih izbora, koji bi se po ustavu morali održati u roku od 30 dana, zemlju će voditi potpredsjednik Maduro kojeg je u decembru sam Chavez promovisao u svog nasljednika. Prema ispitivanjima javnog mnjenja, on bi mogao lagano da pobijedi na tim izborima kao kandidat vladajuće Ujedinjene Socijalističke partije.

Madurov protivkandidat trebao bi da bude opozicioni leder Henrique Capriles, kojeg je prošlog oktobra na izborima pobijedio pokojni Chavez. Opozicija doduše još nije potvrdila Caprilesa kao ponovnog predsjedničkog kandidata.

BBC izvještač kaže da Chavezova smrt može izazvati potencijalan vakum u srcu njegovog političkog pokreta, a pitanje je i kako će se sve odraziti na zamlju u kojoj je gorivo jeftinije od vode, gallon benzina košta pet centi, a prema UN indexu kvalitet života građana jedine hrišćanske zemlje bogatije naftom od arapskog svijeta znatno je poboljšan za vladavine Chaveza.