Poslanici iz Sandžaka traže reakciju tužilaštva zbog nacionalističkih pretnji u Priboju

Poslanik Enis Imamović je 11. januara ocenio da je pevanje pesama o veličanju Srebrenice, kao i stihova "Božić je, pucaj u džamije", krivično delo raspirivanja verske mržnje i negiranja genocida, za šta je propisana zatvorska kazna. 

Poslanici Skupštine Srbije, koji dolaze iz Sandžaka, za poslaničkom govornicom su postavili pitanje nadležnima šta će preduzeti u vezi sa porastom nacionalističkih pretnji u Priboju i Novom Pazaru.

U prvim danima 2022. godine u Priboju, gradu na jugozapadu Srbije u kojem živi srpsko i bošnjačko stanovništvo, dogodilo se više incidenata u kojima su vređani Bošnjaci.

Poruke mržnje prema Bošnjacima u Priboju, koji je uz samu granicu sa Bosnom i Hercegovinom, uputili su pojedini neimenovani stanovnici tog grada, ali i policajci koji su na jednom privatnom veselju pevali u slavu genocida u Srebrenici.

Poslanik Stranke demokratske akcije Sandžaka Enis Imamović uputio je 11. januara pitanje tužilaštvu, "ne zato što ima poverenje u njega, nego da skrene pažnju koliko institucije ohrabruju i dozvoljavaju širenje nacionalne i verske mržnje".

On je podsetio da je policija tokom devedesetih godina činila zločine u Sandžaku, i konkretno u Priboju, a da se sada svedoči ponovnom porastu pretnji.

Poslanik je ocenio da je pevanje pesama o veličanju Srebrenice, kao i stihova "Božić je, pucaj u džamije", krivično delo raspirivanja verske mržnje i netrpeljivosti i negiranja genocida, za šta je propisana zatvorska kazna.

"Disciplinskim postupkom i formiranjem komisija negira se ozbiljnost ovog krivičnog dela", rekao je Imamović.

Poslanik SNS-a Aleksandar Marković odgovorio je da ne postoji državni organ niti funkcioner koji nije osudio događaje iz Priboja.

"Predsednik će sutra boraviti u Priboju gde će poručiti da Srbija država srpskog naroda ali i svih gradjana koji u njoj žive", rekao je poslanik.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Jahja Fehratović podsetio je na prijateljstvo srpskog i bošnjačkog naroda i istakao da je dobro što će predsednik Srbije Aleksandar Vučić 12. januara posetiti Priboj kako bi se smirile tenzije.

Pročitajte i ovo: Na događajima u Priboju se vidi da etnički incidenti i dalje prete

Šta je uradila policija?

MUP je 10. januara saopštio da je pokrenut disciplinski postupak protiv 12 policajaca "koji su ponašanjem van službe i uniforme vređali građane druge vere i nacionalnosti".MUP nije precizirao o kojim je događajima reč.

Dan ranije, 9. januara, policija je saopštila da je identifikovan 18-godišnji mladić koji je, kako se sumnja, u noći između 6. i 7. januara učestvovao u incidentu u kome se vređaju građani druge nacije i vere.

"Odmah po objavljivanju snimka na društvenim mrežama i u medijima, na kome mladić peva pesmu neprimerenog sadržaja, policija je pokrenula istragu i vrlo brzo identifikovala učesnika ovog događaja", saopštio je MUP.

Iako policija nije objavila o kojem se snimku radi, lokalni mediji su preneli da je u pitanju bakljada u Priboju i snimak na kojem se čuje pevanje "Božić je, Božić je, pucaj u džamije".

Policija je saopštila da je i u slučaju sankcionisanih policajaca i u slučaju 18-godišnjeg mladića, obavešteno nadležno tužilaštvo, a tužilaštvo se do sada nije oglasilo.

Pročitajte i ovo: Negiranje genocida u Srbiji kao 'deo folklora'