Opoziciona poslanica u Srbiji kaže da su joj izbušene gume na autu, MUP demantuje

Protest protiv kompanije „Rio Tinto“ i projekta istraživanja litijuma „Jadar“ u Loznici, Srbija, 28.06.2024.

Poslanica u Skupštini Srbije i predstavnica predlagača zabrane istraživanja i eksploatacije bora i litijuma Danijela Nestorović na dan rasprave o ovim predlozima izjavila je da su joj izbušene gume na automobilu, dok iz policije demantuju.

Poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović izjavila je u Skupštini Srbije 9. oktobra da je to jutro zatekla probušene gume na svom automobilu.

"Želela bih da se zahvalim svima onima koji misle na moje dobro, ali me neće sprečiti da dođem da govorim istinu, niti oni koji prisluškuju moj telefon", rekla je Nestorović.

Danijela Nestorović

Danijela Nestorović je predstavnik predlagača izmena zakona o kojima Skupština raspravlja.

Sa druge strane, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je 9. oktobra da je nakon provera utvrđeno da "gume na njenom vozilu nisu bile probušene, već da je samo jedna guma bila izduvana".

"Policija je izvršila uvid u snimke bezbednosnih kamera koje pokrivaju parking ispred zgrade i tom prilikom nije uočeno ništa od prijavljenog", navodi MUP.

Nastavljena rasprava o eksploataciji litijuma u Skupštini Srbije

Poslanici Skupštine Srbije u sredu su nastavili raspravu o predlogu opozicije za zabranu istraživanja i eksploatacije bora i litijuma.

Prethodna dva dana raspravu su obeležile kritike poslanika opozicije projekta eksploatacije litijuma Jadar na zapadu Srbije koje je povereno australijsko-britanskoj kompaniji Rio Tinto i njihovo skandiranje "Nećeš kopati".

Poslanica Ekološkog ustanka tokom rasprave 8. oktobra Danijela Nestorović negirala je navode vlasti da Rio Tinto može da tuži državu Srbiju ukoliko projekat bude zaustavljen.

"Vlasti su na nezakonit i protivustavan način oživele taj projekat", rekla je Nestorović.

Izjavila je da je "Jadar" štetan po okolinu i da građanima Srbije donosi malo koristi.

Predsednica Skupštine Ana Brnabić izjavila je da projekta neće biti ako se studijama dokaže da će dolina Jadra zbog rudarenja litijuma postati pustinja.

"Opozicija laže i širi paniku", rekla je Brnabić.

Rio Tinto je ranije za Radio Slobodna Evropa naveo da su domaći i međunarodni stručnjaci potvrdili da se projekat Jadar može realizovati bezbedno i u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine.

Aktivisti u Srbiji takođe podsećaju da se kompanija Rio Tinto tokom svoje duge istorije suočila sa više optužbi da uništava životnu sredinu ili krši ljudska prava.

Zabranu istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji traži 86 predstavnika opozicije, od ukupno poslanika 250 u parlamentu.

Pročitajte i ovo: Vučić: Učešće u Globalnoj alijansi za baterije veoma važno za Srbiju