Plenković: Histerična reakcija Beograda

Danas sam prvi put vidio u srpskim medijima da smo mi ustaška vlada", rekao je Plenković (lijevo), Andrej Plenković i Aleksandar Vučić, Bled, 31.8. 2020.

Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je da je hrvatska Vlada znala za želju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da krajem veljače ili početkom ožujka posjeti Spomen-područje Jasenovac, ali da "nije bio trenutak".

On je reakciju Beograda u ovom slučaju nazvao "histeričnom".

"Neslužbeno smo doznali da postoji želja da se dođe u nedjelju, ali bez ikakve formalne notifikacije, što smatramo da treba prethoditi. To nije privatni posjet, koliko god se želi diskretno obaviti. To je stvar koja ima svoje političke implikacije i reperkusije i treba doći u pravom trenutku i za zemlju domaćina i za onoga koji želi doći", istakao je hrvatski premijer.

Vučić je, sa druge strane, rekao da je molbe za posjete upućivao u septembru 2021. i u martu ove godine.

Predsednik Srbije je rekao da je nameravao da ode u privatnu posjetu, "bez posebnog medijskog pokrivanja" i da ne bi davao izjave koje bi značile provociranje.

Pročitajte i ovo: Vučić kaže da je Zagreb dva puta odbijao njegovu molbu za posetu Jasenovcu

Plenković je istakao kako je "naša pozicija principijelno jasna, rekli smo da nije trenutak niti je metodologija bila za to ispravna. Kada dođe trenutak i kada se steknu uvjeti onda možemo razgovarati. Hrvatska je uključiva, tolerantna. Danas sam prvi put vidio u srpskim medijima da smo mi ustaška vlada", rekao je Plenković 18. srpnja u izjavi nakon redovite sjednice vodstva vladajućeg HDZ-a.

Pročitajte i ovo: Božinović: Srbijanska dipomacija zna kako se najavljuju posjete

Obrazlažući zašto "nije bio trenutak", Plenković je kazao kako je upravo tada zbog sumnji na korupciju bio uhićen ministar Darko Horvat, tužitelji su istraživali članove Vlade Borisa Miloševića i Josipa Aladrovića, a njemu samome je tada umro otac.

"Reakcija Beograda je histerična", kazao je Plenković, "i to ne samo vlasti i dužnosnika već i medija".

"Hrvatska poštuje srpsku manjinu u Republici Hrvatskoj, poštuje sve manjine u Hrvatskoj, čini velike napore za zaštitu prava Hrvata koji žive u Srbiji... i to ćemo nastaviti činiti. Činiti ono što smatramo dobro i ispravno. Naša politika je sve, samo ne histerija ili bilo kakvo dobivanje političkih poena na ovoj temi", poručio je.

Na novinarsko pitanje kada će biti pravi trenutak za Vučićevu posjetu Spomen-području Jasenovac, odgovorio je kako "je važno je da se u međusobnim odnosima tretiramo s poštovanjem, respektom i vodimo računa da smo država. Države komuniciraju isto kao i ljudi. Kada netko dolazi u posjet, on prvo nazove. Ista vrsta komunikacije treba biti i između država. Ovdje to nije bilo obavljeno na odgovarajući način", poručio je premijer i predsjednik HDZ-a.

On je pozitivno ocijenio suradnju sa strankom srpske manjine SDSS, koja je dio vladajuće koalicije u Hrvatskoj, i sa njenim liderom Miloradom Pupovcem.

Pročitajte i ovo: 'Igra' li Aleksandar Vučić po protokolu?

U logoru Jasenovac, na teritoriji tadašnje Nezavisne države Hrvatske (NDH), za vrijeme Drugog svjetskog rata počinjeni su zločini nad Srbima, Jevrejima i Romima velikih razmjera.

Broj žrtava u Jasenovcu, ali i čitavoj nacističkoj tvorevini NDH, predmet je sporenja zvanične historiografije Srbije i Hrvatske, ali i optužbi sa jedne i druge strane za preuveličavanje, odnosno minimiziranje broja ubijenih.