Patrijarh izjavio da SPC ne može biti deo pregovora i sporazuma o Kosovu

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarh Porfirije, izjavio je da SPC "ne može biti deo bilo kakvih političkih pregovora i sporazuma" o Kosovu.

U pregovorima Srbije i Kosova koji se vode pod okriljem Evropske unije, položaj Srpske pravoslavne crkve deo je Sporazuma o putu normalizacije odnosa, koji je postignut 2023. godine.

U tom sporazumu se navodi da će strane "formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i priuštiti snažan nivo zaštite srpske verske i kulturne baštine, u skladu sa postojećim evropskim modelima".

"Poštovanje, zaštita ljudskih i posebno verskih prava, predstavljaju univerzalnu civilizacijsku vrednost, jer ta prava pripadaju svima, a moraju biti garantovana i srpskoj crkvi i njenom vernom narodu", rekao je poglavar SPC 26. marta.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica, koju predstavljaju Ujedinjene nacije i Evropska unija, dužna je da obezbedi puno poštovanje svih ljudskih i verskih prava na Kosovu i ocenio da SPC nigde ne traži posebna prava, te ni tamo.

"Osim toga, ne mogu se samo za SPC na Kosovu i Metohiji kao 'posebna prava' tretirati univerzalna ljudska i verska prava. Zaštita kulturnog nasleđa srpske crkve i naroda, nepokretnih i pokretnih sakralnih dobara koja imaju veliku opštecivilizacijsku, kulturnu, duhovnu i istorijsku vrednost, ne može se samo u tom slučaju posmatrati kao 'posebno pravo' SPC", rekao je patrijarh.

Prema njegovim rečima, "nesporno je da su ugrožena prava i slobode" sveštenstva, monaštva i vernika.

"Kao i srpski pravoslavni identitet, sakralna i ostala imovina SPC na Kosovu i Metohiji. SPC ne može prihvatiti nijedan pravni i politički model koji se protivi Jevanđelju i njenom osmovekovnom postojanju na Kosovu i Metohiji", naglasio je Porfirije.

Albance na Kosovu je pozvao na dijalog.

"Jer kao što na Kosovu i Metohiji ima mesta za sve, uvek i još uvek ima mesta dijalogu o životu ljudi", dodao je.

Stav Srpske pravoslavne crkve poklapa se sa stavom zvaničnog Beograda koji ne prihvata nezavisnost Kosova, proglašenu 2008. godine.

Pročitajte i ovo: Vlada Kosova očekuje sprovođenje odluke Ustavnog suda u slučaju Visokih Dečana