Pronađeno 14 tijela poginulih u poplavama, traga se za nestalim, proglašeno stanje prirodne nesreće u Federaciji BiH

Potopljeno selo Glogošnica kod Jablanice, jug BiH, 4. 10. 2024.

Vlada Federacije BiH proglasila je "stanje prirodne nesreće" na području ovog entiteta nakon što su obilne padavine prouzrokovale odrone i klizišta u Hercegovini i središnjoj Bosni tokom noći s četvrtka na petak 4. oktobra.

Darko Juka, glasnogovornik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, saopćio je da je pronađeno 14 mrtvih tijela te da je "jako puno" unesrećenih kao i prijava o nestalim osobama. Najteže su pogođena područja Jablanice i Konjica, koje se nalaze na pola puta od Mostara prema Sarajevu, gdje je voda u jednom selu prešla preko krovova kuća. U tom dijelu zemlje u potpunom prekidu je putna, a u djelomičnom prekidu telefonska komunikacija. Glavna cestovna i željeznička veza između sjevera i juga zemlje je prekinuta.

U mjesto Komadonovo vrelo, desetak kilometara južno od Jablanice, u rijeku Neretvu se urušilo pedesetak metara magistralne ceste. Iz Željeznica Federacije BiH su potvrdili za RSE da je otkazano saobraćanje vozova između Sarajeva i Čapljine, zbog oštećene pruge koja je u nekim dijelovima ostala "visiti" u zraku.

Osim odrona, klizišta i izlijevanja rijeka, na tamošnjoj rijeci Drežanjki porušeni su mostovi, a prijetilo je i izlijevanje rijeke Neretve. Urušile su se i ceste od Jablanice prema sjeveru i gradu Prozor-Rama.

Vaš browser nepodržava HTML5

Ljudske žrtve u poplavama na jugu BiH

Na evakuaciji angažirane domaće i međunarodne vojne snage

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na vanrednoj sjednici odlučilo urgentno angažirati inženjerske jedinice, jedinice za spašavanje ljudi i helikoptere Oružanih snaga BiH kako bi pružile pomoć civilnim organima.

Vijeće ministara BiH održalo je hitnu sjednicu, a predsjedavajuća državne vlade Borjana Krišto najavila je da će pozvati Operativni centar za civilnu zaštitu kao i članice Europske unije te zemlje regije da pruže žurnu pomoć Bosni i Hercegovini. Iz Vijeća ministara BiH su saopćili da će iz rezervnih budžetskih sredstava odobriti novac za pomoć stanovništvu pogođenih područja "sukladno iskazanim potrebama kantona, gradova i općina".

Iz entitetske Civilne zaštite Federacije BiH su saopćili da njeni pripadnici sudjeluju u potrazi za nestalim licima na području Jablanice i evakuaciji stanovništva. Mehanizaciju je prema ugroženim područjima uputila i Civilna zaštita Kantona Sarajevo. Na terenu su i pripadnici Crvenog križa koji dijele građanima hranu i vodu.

Helikopteri misije vojnih snaga Europske unije u BiH (EUFOR) također hitno prevoze teško povrijeđene prema najbližim bolnicama u Mostaru i Konjicu.

"Trudnica, čije dijete je preminulo u njezinoj utrobi, evakuirana je i operirana. Ona je životno ugrožena", kazala je Lamija Duranović, direktorica Kantonalne bolnice "dr. Safet Mujić" u Mostaru, za Radio Slobodna Evropa (RSE). Njen suprug je također povrijeđen, ali je izvan životne opasnosti.

Duranović je kazala da pacijenti neprestano pristižu te da je, pored ostalih, primljeno dijete od desetak godina koje je dovezao helikopter EUFOR-a, a koje nije životno ugroženo.

Odroni u selu Zlate kod Jablanice, BiH, 4. 10. 2024.

Damir Šabanović, načelnik Jablanice, kazao je za RSE da je u toj općini "haos".

"Imamo ljudskih žrtava, ne znamo koliko. Materijalne štete su ogromne", kazao je Šabanović za RSE.


Pokrenuta humanitarna akcija za pomoć unesrećenim

• Udruženje Pomozi.ba otvorilo je humanitarni telefonski broj 17039 čijim pozivom se može uplatiti oko eura za pomoć unesrećenim, a moguće su i uplate iz zemlje i inozemstva putem banke, o čemu više na stranici udruženja.

• Transfuzijski centar Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru pozvao je građane da doniraju krv za ozlijeđene u poplavama i da se jave na telefon +387 (36) 341 965.

• Gorska služba spašavanja Jablanica koja je pozvala sve građane koji mogu pomoći da se jave u Civilnu zaštitu / Vatrogasno ili na telefon +387 (62) 969 964.

Adil Šuta, zapovjednik Stožera civilne zaštite HNŽ-a i ministar financija, kazao je na konferenciji za medije u Mostaru da su angažirali sve raspoložive snage i da se "probijaju od Mostara prema Jablanici".

Dodao je da je dio Buturović Polja, sela između Jablanice i Konjica, "kritičan".

Odroni i polave u selu Zlate kod Jablanice, 4. 10. 2024.

Više sadržaja

Nermin Nikšić, premijer entiteta Federacije Bosne i Hercegovine, saopćio je da je u akciju uključeno i Federalno Ministarstvo unutrašnjih poslova, čiji helikopter evakuira povrijeđene.


Izborna komisija: Moguće odgađanje lokalnih izbora

U Bosni i Hercegovini bi se u nedjelju, 6. oktobra, trebali održati lokalni izbori. Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH, kazala je za RSE da su "u stalnom zasijedanju" te da se sutra popodne, 5. oktobra, očekuje odluka o održavanju izbora u pogođenim područjima.

"Vrlo je moguće da će CIK morati donijeti odluku o odgađanju izbora na određenim biračkim mjestima, možda čak i u cijeloj izbornoj jedinici", kazala je Hadžiabdić i dodala da se, prema Izbornom zakonu BiH, izbori u tom slučaju moraju provesti najdalje u roku od 30 dana.

Iz Vatrogasne jedinice Jablanica je rečeno za RSE da su ekipe na terenu te da je situacija kritična.

Kako javlja dopisnik RSE iz Mostara Mirsad Behram, i na području ovog grada vode su odnijele neke mostove.

Zatrpani automobil u odronu u selu Zlate kod Jablanice, 4. 10. 2024.

Poplavljena središnja Bosna

Zbog obilnih padavina, poplavljeni su i dijelovi općina Kiseljak, Kreševo i Fojnica, u srednjoj BiH. Iz Službe civilne zaštite Opštine Kiseljak naveli su za RSE da je tokom noći više kuća poplavljeno.

Poplave i klizišta u Hercegovini i srednjoj Bosni

Poplave i odroni su pogodili i Vareš, gradić u središnjoj Bosni.

Ibrahim Spahić, šef Službe za civilnu zaštitu u ovoj općini, kazao je za RSE da su materijalne štete velike, ali da žrtava, srećom, nema.

"Morali smo evakuisati stanare jedne zgrade koja je oštećena odronom, kao i na još par lokacija. Najbitnije je da je nivo rijeke Stavnje u padu i da je kiša stala, tako da polako otklanjamo posljedice", kazao je Spahić.

Spahić je kazao da je ova općina bila odsječena od Sarajeva, ali je taj put raščišćen, a trenutno se radi na raščišćavanju puta prema općini Zavidovići.