Ponovo barikade na severu Kosova

Francuske snage Kfora na graničnom prelazu Brnjak, 03. avgust 2011.

Dogovor između načelnika kosovskomitrovačkog okruga Radenka Nedeljkovića, četvorice predsednika severnih kosovskih opština, i švajcarskog pukovnika Kfora Darijusa Nopsa, postignut je u utorak uveče oko ponoći pa se konvoj od dvadesetak kamiona, zaustavljen na barikadama kod Zvečana, vratio u bazu na jugu Kosova.

U utorak uveče, oko 22,30 meštani Zvečana zaustavili su na izlazu iz grada Kforov konvoj. Barikade su ponovo na putevima, a šljunak je istovaren na putu između Zvečana i Kosovske Mitrovice.

Meštani tvrde da su vojnici krenuli sa namerom da blokiraju alternativne pravce koji s Kosova vode prema centralnoj Srbiji, dok Kfor tvrdi da se radi o redovnoj zameni ljudstva.

O stanju u severnom delu Kosovske Mitrovice, gde je takođe podignuta barikada, načelnik kosovsko mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković kaže da veći deo grada funcioniše bez zastoja.

"U gradu je mirno i u ulici koja vodi prema istočnom mostu postoji barikada, a u ostalom delu grada postoji normalno funkcionisanje saobraćaja", kaže on.

Upitan ga da li događaje od poslednje noći doživljava kao najavu akcije koja bi tek mogla uslediti, Nedeljković kaže da se poslednji događaju ne mogu okarakterisati kao incidentna situacija.

"Mi smo rekli pukovniku Nopsu (Darijus) da imamo pouzdana saznanja da su snage Kfora sinoć trebale da hermetički zatvore granicu i da sebi u nardna dva dana olakšaju posao i tako jednostavnije prebacuju i carinike i policiju. Na žalost, mi sada Kfor moramo da doživljavamo kao neku vojsku koja realizuje ideje i stavove Hašima Tačija", kaže Nedeljković.

Početak akcije pod znakom pitanja

A, u intervju za RSE premijer Kosova Hašim Tači, odgovrajući na pitanje koliki izazov za Prištinu predstavljaju pretnje sa severa zbog za 16. septembar najavljenog postavljanja carinika, kaže da će taj posao uprkos svemu biti obavljen.

"Ja sam najavio 16. septembar kao datum kada će početi konkretna primena plana za granične prelaze 1. i 31. Pretnje koje dolaze od ilegalnih i kriminalnih struktura sa severa, nemoćne su da zaustave angažovanje i odlučnost institucija Republike Kosovo, kao i onih međunarodnih institucija na provođenju tog procesa, tako da ni ilegalne ni kriminalne strukture, pa ni Beograd neće moći da zaustave primenu odluke Vlade Kosova kao i međunarodnih autoriteta u sprovođenju sporazuma za carisnke pečate. Konačno će na tim mestima biti reda i zakona", naglasio je Tači.
Premijer Kosova Hašim Tači, Priština, 16. decembar 2010.

Upitan šta će biti ako Beograd, kao druga strana u dijalogu ne bude spreman za sprovođenje dogovora, Tači je odgovorio da je Beograd u ovom prcesu "u potpunosti bez uticaja".

Kompletan intervju sa Hašimom Tačijem možete pročitati OVDE.

Agencije još preonse da je tokom utorka, u više navrata, helikopterima prema prelazu Jarinje u visećim mrezama prevožen teret koji nije bilo moguće identifikovati.

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Oliver Ivanović izjavio je da će Priština najverovatnije odložiti slanje kosovskih carinika i policije na prelaze Jarinje i Brnjak.

"Vrlo je verovatno da će odložiti, ali ne i otkazati slanje svojih carinika i policije", rekao je on.

Prištinski dnevnik "Zeri" takođe piše da se za dva dana odlaže akcija, koju su prištinske vlasti najavljivale za 16. septembar.