Ponovljeni izbori za Skupštinu Srbije u toku u Velikom Trnovcu

Zbog odluke da se glasanje u Velikom Trnovcu na jugu Srbije održi i treći put, konačni rezultati izbora u Srbiji još ne mogu biti proglašeni iako je prošlo skoro dva meseca od njihovog održavanja izbora u Srbiji.

Ponovljeni parlamentarni izbori na biračkom mestu broj šest u Velikom Trnovcu, mestu u opštini Bujanovac na jugu Srbije, otvoreni su sa malim zakašnjenjem, saopštio je 27. maja Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Na tom mestu u Osnovnoj školi Muharem Kadriu u Opštini Bujanovac, gde pravo glasa ima 1.089 građana, treći put se bira sastav Skupštine Srbije. Prethodna dva glasanja, 3. i 29. aprila, zbog nepravilnosti je poništila Republička izborna komisija (RIK).

CRTA podseća da od rezultata glasanja u Velikom Trnovcu zavisi konačni sastav Skupštine Srbije jer postoji mogućnost da Koalicija Albanaca doline, koja je trenutno ispod cenzusa, osvoji jedan poslanički mandat, a da Socijalistička partija Srbije (SPS) izgubi jedan mandat.

Upravni sud prvobitno je poništio glasanje jer je utvrdio da je kontrolni listić kao prvi birač potpisao član biračkog odbora, što nije u skladu sa Zakonom o izborima.

Na ponovljenim izborima 28. aprila, po podacima CRTA-e izašlo je 697 upisanih birača od kojih je za Koaliciji Albanaca Doline glasalo 677. Posle žalbe SPS da je glasao i birač koji nema važeća lična dokumenta, RIK je usvojio taj prigovor i naložio novo glasanje.

Zbog odluke da se glasanje održi i treći put, konačni rezultati izbora u Srbiji još ne mogu biti proglašeni iako je prošlo skoro dva meseca od njihovog održavanja.

Po Zakonu o izborima, konstitutivna sednica Skupštine Srbije trebalo bi da se održi najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata, dok Vlada mora da bude formirana 90 dana od objavljivanja ishoda glasanja.