Poljska završila izgradnju zida na bjeloruskoj granici

Granična policija stoji uz zid podignut kako bi spriječili prelazak migranata na poljsko-bijeloruskoj granici, 30. juni 2022.

Poljska kaže da su završili izgradnju čeličnog zida koji se proteže duž granice s Bjelorusijom kako bi zaustavio priliv migranata.

Prošle godine je na desetine hiljada ljudi, uglavnom sa Bliskog istoka pokušalo ući u Poljsku, članicu Evropske unije, sa teritorije Bjelorusije.

Poljski ministar unutrašnjih poslova Mariusz Kaminski izjavio je 30. juna da će ih izgradnja čeličnog zida visokog 5,5 metara i dugog 186 kilometara "odvojiti od sumorne diktature (bjeloruskog lidera Aleksandra) Lukašenka", kojeg Zapad krivi za usmjeravanje priliva migranata.

Pročitajte i ovo: Migranti i izbjeglice u evropskim igrama

Poljska i druge države Evropske unije kažu da je Lukašenko orkestrirao migrantsku krizu zajedno sa svojim saveznikom, ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, u znak odmazde za sankcije nametnute njemu i njegovom režimu.

Sankcije su nametnute zbog brutalnog odnosa prema neistomišljenicima nakon masovnih protesta zbog spornih predsjedničkih izbora održanih u augustu 2020. godine.

Poljska je na granicu postavila zonu zabrane pristupa koja ističe 30. juna. Ovim je bilo zabranjeno nerezidentima, uključujući migrante, humanitarne radnike i medije da stupe na to područje.

Najmanje 12 ljudi je umrlo na poljsko-beloruskoj granici, gdje su tokom zime migranti i izbjeglice bili suočeni sa teškim, ledenim uslovima.

Migranti između Poljske i Bjelorusije