Poljska 'planira prestati koristiti rusku naftu do kraja godine'

Ruski radnik provjerava ventil naftovoda na naftnom polju Imilorskoje (fotoarhiv)

Poljska planira prestati koristiti rusku naftu do kraja 2022. godine i prestati uvoziti ruski ugljen najkasnije do svibnja, rekao je premijer 30. ožujka, jer prekida gospodarske veze s Moskvom zbog rata u Ukrajini.

"Uvest ćemo potpuni embargo na ruski ugljen i nadam se da ćemo do travnja, najkasnije u svibnju, potpuno napustiti ruski ugljen", rekao je Mateuš Moravijecki na pres-konferenciji.

"Učinit ćemo sve da prestanemo koristiti rusku naftu do kraja ove godine."

Dan ranije predsjednica Gornjeg doma ruskog parlamenta izjavila je da je Rusija spremna na mogućnost da Europa prestane kupovati ruske zalihe energenata.

Valentina Matvijenko je istakla da, ako Europa odbije kupovati rusku energiju, Moskva bi, između ostalog, mogla preusmjeriti isporuke na azijska tržišta, prenosi prenijela je ruska novinska agencija TASS.

Rusija je zatražila da "neprijateljske zemlje" plaćaju gas u rubljama nakon što je Zapad uveo ekonomske sankcije Moskvi zbog rata u Ukrajini.

Međutim, zemlje grupe G7 odbile su taj zahtjev, a na sastanku lidera Europske unije 25. ožujka nije bilo zajedničkog stava o ovom pitanju.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.