Na poljskoj granici i dalje potiskuju migrante koje Bjelorusija koristi da 'napada'

Migrantima je blokiran ulazak u Poljsku metalnim ogradama postavljenim duž granice s Bjelorusijom u Bjelovjeskoj šumi, 29. maja.

Poljska kaže da susjedna Bjelorusija i njen glavni pobornik Rusija stoje iza porasta broja migranata iz Bjelorusije prema Evropskoj uniji u pokušaju stvaranja krize.



 

Poljska aktivistica pruža pomoć alžirskom migrantu koji je stigao na teritoriju Poljske u Bjelovjeskoj šumi.

Broj pokušaja ilegalnog prelaska granice iz Bjelorusije u Poljsku, članicu EU, porastao je posljednjih mjeseci na skoro 400 dnevno u odnosu od samo nekoliko po danu ranije ove godine, kažu poljski zvaničnici.
 

Poljski premijer Donald Tusk (prednji desno), ministar odbrane Wladyslaw Kosiniak-Kamysz (u sredini) i ministar unutrašnjih poslova Tomasz Siemoniak (desno u sredini) u posjeti vojsci u Dubicze Cerkiewni, na istoku Poljske, 29. maja.

"Ovdje se ne bavimo (samo) bilo kakvim tražiocima azila, mi se bavimo koordinisanom, vrlo efikasnom na mnogim nivoima, operacijom probijanja poljske granice i pokušajima destabilizacije zemlje", rekao je Tusk.

Tuskova posjeta granici uslijedila je nakon ozbiljnog napada nožem na vojnika u blizini sela Dubicze Cerkiewne, kada je migrant između metalnih šipki ograde visoke više od 5 metara ubo jednog vojnika u rebra.

Snage sigurnosti nisu uspjele zadržati napadača jer se nalazio na bjeloruskoj strani barijere, rekli su zvaničnici.

Poljski graničari osudili su sve agresivnije ponašanje nekih migranata na bjeloruskoj strani granice.

Poljska je ponovno uvela tampon zonu od 200 metara nakon napada na vojnika na granici i rekla da će koristiti "sva raspoloživa sredstva" za odbranu granice NATO-a.

Posljednjih nekoliko godina vlasti EU optuživale su autoritarnog bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da migraciju koristi kao oružje tako što  mami ljude u svoju zemlju kako bi pronašli lakšu tačku ulaska u blok od opasnijih ruta preko Sredozemnog mora.

U novembru 2021. izbili su ozbiljni sukobi (na slici) između migranata i poljskih graničara na granici Poljske i Bjelorusije u blizini Grodna, Bjelorusija.

Oko 2.000 migranata bilo je na granici u improviziranim kampovima po hladnom vremenu, ali se vjeruje da je samo oko 100 umiješano u napad na poljske snage na prelazu, rekla je glasnogovornica granične straže Anna Michalska.


 

Migranti se spremaju da prenoće u logističkom centru na granici Bjelorusije i Poljske u blizini Grodna, Bjelorusija, 16. novembra 2021.

Human Rights Watch optužio je bjeloruske vlasti da su proizvele krizu "bez obzira na ljudske posljedice".

Poljsku su također kritizirale grupe za ljudska prava jer vraća migrante nazad u Bjelorusiju i ne dozvoljava im da podnose zahtjev za azil.

“Nema prostora za pregovore. Granica Poljske mora biti zaštićena”, rekao je Tusk.

Migranti koji su doputovali do bivših sovjetskih zemalja čak sa Bliskog istoka i Afrike postali su pijuni u nastojanju Rusije i Bjelorusije da destabiliziraju Evropu, tvrdi poljski premijer Donald Tusk.