Poljska razmatra slanje tenkova Leopard Ukrajini i bez nemačkog odobrenja

Nemački tenkovi Leopard 2

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je nagovestio da bi njegova zemlja mogla da pošalje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu kao deo šire koalicije čak i bez odobrenja Nemačke kao proizvođača, pojačavajući pritisak na Berlin uoči sastanka saveznika o dodatnoj vojnoj pomoći Kijevu.

Varšava i drugi saveznici u NATO-u pozivaju Nemačku da im da zeleno svetlo za slanje tenkova nemačke proizvodnje u Ukrajinu usred sve glasnijih molbi Kijeva za teško naoružanje za koje kaže da je od suštinskog značaja za preokret protiv ruske invazije.

Nemačka i Sjedinjene Države će u petak biti domaćin sastanka nekoliko desetina saveznika u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn koji je najavljen kao šansa da se obezbedi oružje za promenu dinamike rata 2023. godine.

"Saglasnost je ovde od sekundarnog značaja, ili ćemo tu saglasnost dobiti brzo, ili ćemo sami uraditi ono što je potrebno", rekao je Moravjecki za privatnu televiziju Polsat News.

Portparol vlade nije bio odmah dostupan da komentariše da li je Moravjecki mislio da Poljska ili cela grupa zemalja može da pošalje tenkove bez pristanka Nemačke. Poljska je više puta signalizirala da će tenkove poslati samo kao deo veće koalicije.

"Najvažnije je da Nemačka, ali ne samo Nemačka..., ponudi svoje moderne tenkove, svoje moderno teško naoružanje, jer od toga može zavisiti sposobnost Ukrajine da brani svoju slobodu", rekao je Moravjecki.

Nemačka nije želela da šalje teško ofanzivno oružje koje bi se moglo smatrati eskalacijom ukrajinskog sukoba i do sada je uskratila odobrenje za ponovni izvoz tenkova Leopard 2, koji su sada oslonac savezničkih armija širom Evrope.

Izvor iz nemačke vlade rekao je da će Berlin povući svoje primedbe ako Sjedinjene Države pošalju svoje borbene tenkove Abrams u Ukrajinu.

Pročitajte i ovo: Ukrajina upozorava da plaća životima dok Zapad raspravlja o slanju tenkova

Međutim, Vašington i mnogi zapadni saveznici ističu da su Leopardi – koje je Nemačka napravila nekoliko hiljada tokom Hladnog rata i izvozila svojim saveznicima – jedina pogodna opcija dostupna u dovoljno velikom broju.

Poljska i Finska su već rekle da će obezbediti Leoparde ako Nemačka ukine veto kao deo šire koalicije, a i druge zemlje su nagovestile da su spremne da to učine.

Britanija je povećala pritisak na Nemačku tako što je prošle nedelje prekršila tabu o isporuci teških tenkova, nudeći Kijevu eskadrilu iz svoje flote Čelendžera, iako je mnogo manje njih dostupno od Leoparda.

Izvor: Reuters