Poljska zbog protesta poljoprivrednika razmatra širu zabranu uvoza hrane iz Ukrajine

Poljski farmeri blokirali su autoput u znak protesta protiv uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Ukrajine, blizu poljsko-njemačke granice, u blizini Swiecko, Poljska, 25. februara 2024.

Poljski premijer Donald Tusk rekao je 27. februara da ne može isključiti proširenje nacionalne zabrane na uvoz ukrajinskih žitarica na druge proizvode ako Evropska unija(EU) ne preduzme mjere da zaštiti tržište bloka.

Tusk je to izjavio tokom zvanične posjete Pragu u Češkoj dok su hiljade poljskih farmera izašle na ulice Varšave noseći nacionalnu zastavu i trubeći, eskalirajući protest protiv uvoza hrane iz Ukrajine i pravila EU.

Poljoprivrednici širom Evrope protestuju protiv novih propisa u "Zelenom dogovoru" EU i nelojalne konkurencije izvan EU, posebno Ukrajine.

Barikade, traktori i bunt poljoprivrednika u EU

Poljoprivrednici smatraju da su uvedene i planirane mjere preskupe.

Pored toga, oni žele da se granica Poljske sa Ukrajinom zatvori za uvoz žitarica i drugih prehrambenih proizvoda za koje kažu da obaraju cijene na domaćem tržištu.

Demonstranti, koji su uglavnom ostavili traktore kod kuće, planirali su da završe protest ispred kabineta premijera.

Tusk, koji je opisao nezadovoljstvo farmera kao opravdano, rekao je da će države sarađivati sa Briselom na pronalaženju rješenja za zahtjeve poljoprivrednika.

Pročitajte i ovo: U Poljskoj 'uništeno 160 tona ukrajinskog žita'