Poljska kaže da su bjeloruski helikopteri prekršili njen zračni prostor

Minsk tvrdi da je kršenje zračnog prostora izmislilo poljsko vojno-političko rukovodstvo "kako bi opravdalo još jedno povećanje snaga i resursa u blizini bjeloruske granice".

Ministarstvo odbrane Poljske saopštilo je da su dva bjeloruska vojna helikoptera koja su izvodila vježbe u blizini granice narušila zračni prostor Poljske 1. augusta.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da će otpravnik poslova Bjelorusije biti pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova Poljske da objasni okolnosti incidenta.

U saopštenju se pojašnjava da su helikopteri prešli u poljski vazdušni prostor na veoma maloj visini, što ih čini teškim za otkrivanje. Navodi se da je zbog toga u ranijem saopštenju poljske vojske rečeno da helikopteri nisu narušili vazdušni prostor članice NATO-a.

Poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak sazvao je sastanak Komiteta za nacionalnu sigurnost i pitanja odbrane kako bi razgovarao o tom pitanju, a zatim naredio povećanje broja vojnika na granici. Također je izdvojio dodatna sredstva, uključujući borbene helikoptere.

U saopštenju se dodaje da je NATO obaviješten o incidentu.

Ministarstvo odbrane Bjelorusije saopštilo je da su optužbe za kršenje vazdušnog prostora od strane dva bjeloruska vojna helikoptera izmišljene. Ministarstvo je na Telegramu saopštilo da ih je izmislilo poljsko vojno-političko rukovodstvo "kako bi opravdalo još jedno povećanje snaga i resursa u blizini bjeloruske granice".

Pročitajte i ovo: Wagner obučava bjeloruske mehanizirane snage

Poljska, Litvanija i druge zemlje na istočnom krilu NATO-a izrazile su zabrinutost zbog potencijalne prijetnje od Bjelorusije, u kojoj se sada nalaze hiljade vojnika koji pripadaju Wagnerovoj plaćeničkoj grupi.

Plaćenici povezani sa Rusijom stigli su u Bjelorusiju nakon kratkotrajne pobune te grupe u Rusiji krajem juna. Wagnerove trupe, koje su imale ključnu ulogu u ruskoj invaziji na Ukrajinu, prošle sedmice su počele obuku mehanizovanih jedinica bjeloruske vojske, saopštilo je Ministarstvo odbrane 30. jula.

Pročitajte i ovo: Vojna oprema Wagnera u kampu u Bjelorusiji

Poljski premijer Mateusz Morawiecki izjavio je 29. jula da se grupa od "100 Wagnerovih plaćenika" u Bjelorusiji približila poljskoj granici, nazvavši to "korakom ka daljem hibridnom napadu na poljsku teritoriju".

Prenosi AFP