Slučaj Timošenko: Političari EU bojkotuju Ukrajinu

Poštovaoci Julije Timošenko na velikom mitingu opozicije u Kijevu 27. aprila

Prvo je njemački predsjednik Joakim Gauk otkazao učešće na samitu predsjednika zemalja centralne Evrope na Jalti na Crnom moru, koji je planiran za 11. i 12. maj.

Potom je to u ponedjeljak, 30. aprila, učinio i češki predsjednik Vaclav Klaus, a sve zbog slučaja bivše premijerke Ukrajine Julije Timošenko koja je u zatvoru izložena torturi i zlostavljanju.

"Postoji više razloga njegovog odustajanja, ali ovaj je glavni", rekao je portparol predsjednika Klausa, Radim Ohvat.

Češka Republika je, kao i ostatak EU, kritikovala tretman Timošenko, glavne političke rivalke predsjednika Viktora Janukoviča, koja je osuđena na sedam godina zatvora. EU je presudu Timošenko i cijeli proces ocijenila kao politički motivisan. Nove tenzije između Ukrajine i zemalja EU podigle su se nakon što je Timošenko počela štrajk glađu jer je pretučena u zatvoru.

Pedesetjednogodišnja bivša ukrajinska premijerka štrajkuje glađu od 20. maja kada su je napali stražari. Zatvorske vlasti, pak, kažu da su morali da je hrane na silu.

Timošenko se već duže žali i na bolove u leđima. Njemačka je ponudila liječenje, ali nije poznato da li će to vlada u Kijevu dozvoliti. Njena porodica kaže da ona neće napuštati Ukrajinu.

Češka je dala politički azil njenom suprugu Oleksandru Timošenku.

Zbog tretmana bivše premijerke, Ukrajina se suočava sa dodatnim bojkotima evropskih političara tokom evropskog šampionata u fudbalu 2012, kojem je domaćin zajedno sa Poljskom.

Njemački su mediji u ponedjeljak objavili da da će Evropsko fudbalsko prvenstvo bojkotovati i kancelarka Angela Merkel, ako bivša premijerka ostane u zatvoru. Merkel je zatražila od ministara i drugih vladinih zvaničnika da ne prate utakmice njemačkog tima na EURU 2012.

Ovakav stav Njemačke naljutio je vlasti u Kijevu. Ukrajina je optužila Njemačku da se služi taktikom „Hladnoga rata“. Portparol Ministarstva vanjskih poslova Oleg Vološin je rekao kako Njemačka čini „sport taocem politike“ i kako razlike u gledanjima na slučaj Julije Timošenko ne treba da dozvole da „EURO 2012 postane talac politike“.

Evropsko prvenstvo u fudbalu, čiji su domaćini Ukrajina i Poljska, održava se od 8. juna do 1. jula.