Policija čuva poslanike koji su podržali promenu imena Makedonije

Za je glasalo 80, a protiv predloga 39 poslanika opozicione VMRO DPMNE

Poslanici u Sobranju koji su 19. oktobra glasali za ustavne izmene u skladu sa Dogovorom sa Grčkom o imenu zemlje, osim na društvenim mrežama, dobijali su i direktne pretnje, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP)Makedonije.

Bezbednosne procene policije pokazale su da postoje rizici narušavanja bezbednosti poslanika, te je MUP rasporedio policijske snage za njihovu zaštitu. Svi poslanici koji su se izjasnili "za" su pod policijskom zaštitom, izjavio je ministar Oliver Spasovski, dodajući da postoje sumnje da iza ovih pretnji stoji organizovana grupa.

"Napravljene su procene na osnovu toga što je dostavljeno kao materijal ili je bilo praćeno u našim aktivnostima u štabu koji radi u MUP-u. Svakako da se radi o grupi koja je bliska inicijativi 'Bojkotujem', koja preti životima poslanika, njihovim porodicama, narušavanjem njihove imovine itd. Sve dok bude takvih pretnji i sve dok ne prestanu razlozi, oni će biti obezbeđivani", rekao je Spasovski.

Pročitajte i ovo: EU, SAD i NATO: Važan korak napred Makedonije

MUP je podneo i drugu krivičnu prijavu protiv tridesetosmogodišnjeg stanovnika Skoplja koji je na Fejsbuku imao objavu kojom izaziva ugrožavanje bezbednosti poslanika, stoji u biltenu Ministarstva. Do sada je osumnjičeno dvoje ljudi koji su putem društvenih mreža uputili ozbiljne pretnje poslanicima koji su glasali za ustavne izmene.

Poslanik Ljuben Arnaudov, koji je isključen iz opozicione partije VMRO DPMNE zato sto je glasao "za", kaže da nije dobio pretnje, a da mu je MUP po službenoj dužnosti dodelio danonoćnu policijsku zaštitu. On je jedan od trojice poslanika koji su optuženi i za nasilje u parlamentu 27. aprila prošle godine, o čemu je u toku sudski proces.

Ministar Spasovski je pozvao javno tužilaštvo da ispita i navode opozicije o postupku poslanika pre glasanja u parlamentu. On kaže da nema takvih saznanja, ali da je Ministarstvo spremno da istraži takve slučajeve na osnovu smernica koje će dobiti od tužilaštva.

Domovi nekih od poslanika koji su pod policijskom zaštitom

Makedonski parlament je u petak prihvatio predlog Vlade za pristupanje ustavnim izmenama u skladu sa Dogovorom sa Grčkom o imenu zemlje. Za potrebu ustavnih izmena glasalo je 80 poslanika, što predstavlja dvotrećinsku većinu u Sobranju, neophodnu da bi ovaj predlog bio usvojen. Pored 72 poslanika iz vladajuće većine, za predlog vlade se izjasnilo i osam poslanika iz opozicije. Sedam od njih su iz VMRO DPMNE, koji su zbog toga isključeni iz partije. Protiv predloga je glasalo 39 poslanika opozicione VMRO DPMNE.

Pročitajte i ovo: Smene i isključenja u VMRO DPMNE

Ovo je bila prva od ukupno tri faze u postupku za promenu Ustava. U drugoj se trebaju utvrditi nacrt-amandmani i za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika. Treća faza je usvajanje amandmana, za šta je neophodna dvotrećinska većina ili podrška od najmanje 80 poslanika.

U predlogu Vlade su četiri suštinske promene: dodavanje prideva Severna u imenu Republike Makedonije u celom tekstu Ustava; izmene u Preambuli gde se pri navođenju državotvornih tradicija potencira Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) i navode se sve odluke koje su tamo donesene; garancija o nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, te briga o dijaspori i Makedoncima u inostranstvu.