Policija u Parizu ranila ženu nakon prijetnji na stanici

Policija stoji ispred metro i regionalne željezničke stanice u Parizu na kojoj su policajci ranili ženu koja je nosila hidžab nakon što je uzvikivala "Svi ćete umrijeti" 31. oktobra 2023.

Francuska policija za borbu protiv terorizma upucala je nenaoružanu ženu koja je navodno prijetila prolaznicima na željezničkoj stanici.

Kako navodi Reuters žena je nosila hidžab i uzvikivala "Allahu Akbar" i "svi ćete umrijeti", rekao je šef pariške policije Laurent Nunez.

Francuska se nalazi u stanju najviše pripravnosti nakon ubistva učitelja 13. oktobra u napadu za koji se sumnja da je imao islamističke motive i kojeg su zvaničnici doveli u vezu sa, kako su nazvali "džihadističkom atmosferom" povezanom sa ratom Izraela i Hamasa.

Pročitajte i ovo: Francuska podiže nivo pripravnosti nakon ubistva učitelja u školi

Žena koja je nosila hidžab upucana je na stanici Bibliotheque Nationale de France, a putnici su prijavili da iznosi "agresivne, džihadističke komentare", rekao je ranije glasnogovornik vlade Olivier Veran.

Kada je policija stigla, "povukli su ženu u stranu i prvo je zamolili da se smiri, ali i da pokaže ruke kako bi pokazala da ne predstavljaju opasnost", dodao je.

"Ono što se tada dogodilo je da policajci nisu imali izbora osim da otvore vatru na ovu ženu s obzirom na opasnost od situacije."

Šef policije Nunez rekao je da identitet žene tek treba biti potvrđen, ali da bi to mogla biti ista osoba koja je 2021. prijetila gradskim patrolama antiterorističke operacije Sentinelle i koja je stavljena na psihijatrijsko odjeljenje zbog problema sa mentalnim zdravljem.

Stanica metroa je evakuisana nakon incidenta saopštila je policija.

Glasnogovornik vlade rekao je i da su pokrenute dvije istrage i to jedna protiv ranjene žene, a druga za policijsku upotrebu oružja.

Izvor: BBC, Reuters