Banjaluka: Bombaški napad iz ličnih razloga

Banjaluka

Na vanrednoj press konferenciji Načelnik centra javne bezbjednosti Banjaluka Mladen Marić rekao je da još traje potraga za osumnjičenikom koji je ručnom bombom u četvrtak u gradskom autobusu ubio vozača autobusa, Branu Topića.

Rekao je da policijske snage uz nadzor helikoptera pretražuju naselja u potrazi za počiniocem. Marić je indirektno potvrdio da je Željko Stevanović osumnjičen za bombaški napad, te da su policijske snage opkolile i pretresle njegovu kuću.

“Na osnovu svih prikupljenih dokaza i indicija kojima u ovom momentu raspolažemo, isključujemo bilo kakvu mogućnost da se radi o terorističkom aktu. Radi se, prema svim našim saznanjima, o pojedinačnom slučaju koji zadire u nekakav domen ličnih odnosa izvršioca i žrtve”, istakao je Marić.

Kako se saznaje, Stevanović je već četiri godine u konfliktu sa nastradalim vozačem. Osumnjičeni je navodno ranije zapalio i automobil nastradalog Bore Topića.

Prema izjavama očevidaca, muškarac obučen u crno prišao je autobusu punom putnika koji je stajao na autobuskom stajalištu, preko puta banjalučke Autopijace, ubacio bombu i pobjegao.

Putnici svjedoče i da nesretni vozač nije imao nikakve šanse, jer mu je bomba završila u krilu. Putnici su se razbježali i polijegali unutar autobusa. No, dvije osobe su ipak povrijeđene, na sreću lakše, kaže portparol Kliničkog centra Banjaluka, Nataša Štrkić:

„Pacijent P.G. je zadobio lakšu povredu glave. Pacijent je zbrinut i pušten na kućno liječenje. Pacijent J.L. je zadobio zvučnu traumu, zbrinut je i pušten na kućno liječenje.“

Generalni direktor Autoprevoza Dejan Milić, u čiji je autobus, koji je saobraćao na liniji Trn-Centar, u četvrtak ubačena bomba, naveo je da su i ranije primali prijetnje u tom autoprevoznom preduzeću.

Od silne eksplozije oštećeni su i okolni objekti i automobili. Uviđaj još traje, saobraćaj je blokiran u nekoliko ulica, a cijelo naselje nadlijeće policijski helikopter.