Policija na proveri zbog šikaniranja trans osobe

Leonu su napala petorica muškaraca, koji su je šutirli, udarali kopčom od kaiša, gađali betonskim kockama, psovali i vređali

Unutrašnja kontrola Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) kontaktirala je transrodnu osobu koja je tokom vikenda pretučena u centru Beograda, da bi ispitali kakvo je bilo postupanje policijskih službenika kada je prijavila napad, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa u udruženju za zaštitu prava trans i LGBT osoba "Egal".

"Od jutros (sreda) je naša predstavnica sa Leonom i u MUP-u u 29. novembra i u policijskoj stanici Stari grad. Policija je konačno ovo ozbiljno shvatila. Sada očekujemo da će i taj policijski službenik koji je nepravilno postupio biti sankcionisan, ali i da će se već jednom pokrenuti ozbiljna priča o tome ko to tuče po Beogradu, ko je sudija i ko je egzekutor", kaže koordinatorka udruženja "Egal" Helena Vuković.

Podsećamo, ovo udruženje saopštilo je da je transrodna Leona, nakon što su joj petorica napadača naneli teške telesne povrede, slučaj prijavila policiji, a da je od inspektora dobila odgovor "da neće raditi na prijavi jer su praznici" i da je "i Kenedi ubijen pa se ne zna još ko je kriv".

Iz MUP-a Srbije za RSE je saopšteno da je u toku postupak kontrole koji je naložio ministar Nebojša Stefanović, kako bi se ispitale sve činjenice vezane za pritužbu koju je na rad službenika Policijske stanice Stari grad iznelo udruženje "Egal".

"Ukoliko se po okončanju postupka utvrdi eventualna odgovornost policijskih službenika protiv njih će biti preduzete odgovarajuće mere", navodi se u odgovoru MUP-a na upit RSE.

Dok ministar Stefanović, reagujući na Twiteru na incident, navodi da su za MUP svi građani jednaki, transrodne osobe se, prema rečima Helene Vuković, tako ne osećaju.

"Žalosno je što ovo nije prvi napad i što se po ovim pitanjima ništa adekvatno ne radi. Prošle godine smo imali napad koji je prešao u rutinu i svakodnevno iživljavaje. Kada nam se ta trans osoba iz Vlasotinca obratila, pokrenuli smo pitanje i rekacije MUP-a i reakcije tužilaštva, a sada smo u sudskom procesu i idemo na to da ovo bude prvi zločin iz mržnje. Napad na Leonu je još jedna prilika da se pokaže šta se dešava na sred ulice u Beogradu", kaže Helena Vuković.

Kako je saopštilo udruženje "Egal", Leonu su napala petorica muškaraca, koji su je šutirli, udarali kopčom od kaiša, gađali betonskim kockama, psovali i vređali. Taksisti, na obližnoj stanici do koje je uspela da pobegne, odbili su da je voze pod obrazloženjem da, kako prenosi "Egal", "ne voze transvestite, pedere i krvave". U saopštenju se dodaje da su se posle toga taksisti razišli i ostavili Leonu na ulici.

"Srećom, naišla je jedna osoba koja joj je ponudila pomoć i uspela da zaustavi taksi da odveze Leonu kući", navode iz udruženja. Ona je pošto se okupala i presvukla otišla u policijsku stanicu Savski venac da prijavi napad, gde je, kako je navedeno, dežurni policajac pitao: "Šta ti treba da se oblačiš tako?".

Napravljen je zapisnik, a potom je otišla u Urgentni centar gde su joj konstatovani prelom zgloba šake, posekotine po glavi i telu. Nakon ukazane pomoći, Leona se vratila u policijsku stanicu, a dežurni inspektor je, kako se navodi, na zahtev Leone da se otkriju krivci kukavičkog napada odgovorio: "Sad su praznici i za vreme njih nećemo raditi na prijavi. I Kenedi je ubijen pa se ne zna još ko je kriv".

Prva trans parada u Beogradu


Ne zna se tačan broj napada na transrodne, baš kao ni na druge LGBT osobe u Srbiji jer ih iz straha i nepoverenja u institucije najčešće ne prijavljuju, kažu u udruženjima za zaštitu ljudskih prava. Drugi razlog je upravo sekundarna viktimizacija kojoj je bila izložena Leona.

"Čitav je niz društvenih faktora koji su doveli do toga da se LGBT u Srbiji ne osećaju bezbednim, a najznačajniji je govor mržnje koji imamo, kako u svakodnevnom govoru, na ulici, na društvenim mrežama, tako i sa nekih važnih pozicija, sa skupštinske govornice, često direktno iz Srpske pravoslavne crkve, od raznih javnih ličnosti. Imao stvaranje atmosfere koja opravdava i podstiče na kraju taj zločin iz mržnje", navodi Milena Vasić iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

Iako je Ministarstvo unutrašnjih poslova u prethodnom periodu obučilo stotine radnika za rad sa LGBT zajednicom, to nije dovoljno, dodaje ona.

"Imamo veliki broj napada na LGBT osobe koji se, nažalost, završavaju tako što učinioci najčešće ostanu NN lica. Imamo problem i u pravosudnim institucijama zato što od 2012. godine imamo član Krivičnog zakonika koji propisuje zločin iz mržnje kao obaveznu otežavajuću okolnost, a od tada je prošlo pet godina i mi ne znamo ni za jedan jedini slučaj da se taj član primenio", kaže Milena Vasić.

Grupa organizacija za zaštitu prava LGBT populacije već godinama traži usvajanje Zakona o rodnom identitetu, kojim bi se regulisala prava transrodnih osoba i sprečila njihova diskriminacija po različitim osnovama.

Nismo jednaki pred zakonom: Helena Vuković


Helena Vuković, nekada major u Vojsci Srbije, penzionisana je kada je odlučila da promeni pol.

"Nekoliko desetina puta do sada se pokazalo da nismo jednaki pred zakonom. Prvo, zbog naše pravne nevidljivosti. Trans osoba i kada je zaustavi policajac ono što joj piše u ličnoj karti nije ono što taj policajac vidi ispred sebe", kaže ona.

Javna slika u društvu utiče i na statove mladih, pa tako istraživanje koje je, kao deo globalne kampanje UN za ravnopravnost LGBT osoba, predstavljeno krajem 2016. godine, pokazuje da veliki procenat srednjoškolaca toleriše nasilje nad vršnjacima drugačije seksualne orijentacije i smatra ga manje strašnim od nasilja nad drugim osobama. Diskriminaciji doprinose i školski udžbenici u kojima, prema istraživanju organizacije za lezbejska ljudska prava Labris, i dalje postoje direktni diskriminatorski sadržaji prema istopolnoj orijentaciji.