Policija napala novinare na protestu u Beogradu, navelo Udruženje novinara Srbije

Žandarmerija tuče demonstrante, Beograd, 24. decembar 2023.

Tokom nedavnih protesta opozicije u Beogradu dogodila su se tri fizička napada na novinare, od kojih su dva počinili policajci, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

"To je posebno zabrinjavajuće", naveo je UNS.

Udruženje novinara Srbije u objavi od 3. januara pozvao je policiju i tužilaštvo da ispitaju i procesuiraju sve napade na novinare i medijske radnike koji su se dogodili za vreme protesta u Beogradu.

Nadležne institucije za sada nisu komentarisale pomenute napade policije na novinare.

U organizaciji demokratske koalicije "Srbija protiv nasilja" 24. decembra pred zgradom Skupštine Beograda održan građanski protest sa zahtevom da se ponove izbori održani 17. decembra nakon tvrdnji dela opozicije da ih pokrala vladajuća Srpska napredna stranka (SNS).

Sve više fizičkih ataka

UNS je saopštio da je porastao broj fizičkih napada na novinare u Srbiji. Dodao je da je 16 takvih slučajeva zabeleženo tokom 2023. i da ih je u prethodnoj godini bilo 10.

"Dvostruko više pritisaka na novinare registrovano je prošle godine u odnosu na prethodnu", saopštio je UNS.

Dodaje se da je 2022. prijavljen 21 slučaj pritiska na novinare u Srbiji, te da ih je prošle godine registrovano 52. Tokom prošle godine UNS je registrovao i 32 pretnje, 25 slučajeva onemogućavanja rada, pet napada na imovinu i jedan slučaj ugrožavanja privatnosti.

"Iako ih je u prethodnoj godini bilo za osam manje nego u pretprošloj, pretnje su bile intenzivnije jer su ih neki novinari dobijali po nekoliko u kratkom vremenskom periodu", naveo je UNS.

SPN: Vlast primenila nasilje

Koalicija "Srbija protiv nasilja" (SPN) saopštila je da je na protestu 24. decembra u Beogradu policija prema okupljenima primenila prekomernu silu i na njih bacala suzavac i biber sprej.

Policija je tada privela 38 ljudi, od kojih je jedan broj njih do danas osuđen za "rušenje ustavnog poretka i nasilje na javnom skupu".

Policija je saopštila da je u incidentima povređeno sedam policajaca.

SPN objavila je da su incidente na tom protestu pravili "huligani koje je poslala vlast".

"Vlast je primenila nasilje da bi mirne proteste predstavila nasilničkim", navela je SPN.

Saopštila je da je "slanje huligana" da izazovu incidente na protestu vlast iskoristila da se obračuna sa mirnim demonstrantima koji traže ponavljanje izbora održanih 17. decembra.

"Režim predsednika Srbije Aleksandra Vučića još jednom je pokazao svoje pravo, nasilničko lice", saopštila je koalicija "Srbija protiv nasilja".

Opozicija: SNS je pokrao izbore

Parlamentarni i lokalni izbori u 65 opština i gradova, uključujući Beograd, održani su 17. decembra u Srbiji. Od tada u Beogradu protestuje demokratska opozicija tvrdeći da su bili neregularni, da ih je pokrala SNS vlast, što Srpska napredna stranka negira.

Izveštaji domaćih i međunarodnih posmatračkih organizacija, uključujući misiju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ukazali su da je na izborima u Srbiji 17. decembra bilo izbornih nepravilnosti.

Pročitajte i ovo: Yucom: Nasilje policije nad građanima na protestu u Beogradu