Istraga povodom optužbi o prebijanju meštanina Severne Mitrovice

Protesti u Severnoj Mitrovici zbog hapšenja mještanina (Ilustrativna fotografija)

Policijski Inspektorat Kosova je saopštio da će početi preliminarnu istragu kako bi se proverili navodi da je policija Kosova pretukla jednog meštanina u Severnoj Mitrovici, opštini sa srpskom većinom na severu Kosova.

"Policijski Inspektorat je po službenoj dužnosti započeo proces prikupljanja informacija i započeo je preliminarnu istragu povodom navoda istog o zlostavljanju od strane policije, čije su navodi danas objavljeni u mnogim medijima, a usled reakcija civilnog društva u Severnoj Mitrovici", naveli su iz Inspektorata Kosova u odgovoru za Radio Slobodna Evropa.

Građanin Severne Mitrovice iz redova srpske zajednice, Miloš Subotić, uhapšen je u petak uveče zbog "vandalizma", iako je upozoren da ne pravi nered, rečeno je za Radio Slobodna Evropa iz Policije Kosova.

Subotić je u međuvremenu pušten, ali tvrdi da ga je policija pretukla u policijskoj stanici, te da ima fotografije i medicinsku dokumentaciju koja to dokazuje.

On u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) tvrdi da je uhapšen bez razloga, te da je odveden u prostoriju bez kamera u kojoj su ga navodno vezali i tukli. Subotić dodaje da, nakon sinoćnjih dešavanja, strahuje za bezbednost svoje porodice. Slučaj će, kako kaže, u ponedeljak prijaviti Policijskom Inspektoratu Kosova i Ombudsmanu.

S druge strane, iz Policije Kosova negiraju tvrdnje Subotića, već kažu da je bio pod dejstvom alkohola i da je pokušao da napravi štetu na jednom trgovinskom objektu. Iz Policijskog inspektorata Kosova su naveli da se, prema zvaničnim izveštajima, incident dogodio 26. oktobra posle ponoći, kada je policija uhapsila i sprovela u policijsku stanicu Subotića zbog sumnje da je oštetio privatnu imovinu.

“Istražitelji će preliminarnom istragom i uviđajem proveriti navode o zlostavljanju istog, od strane policije prilikom preduzimanja policijskih radnji u ovom incident”, navode iz Inspektorata.

U međuvremenu se nižu i reakcije na tvrdnje Subotića da je ga je policija Kosova pretukla a nekoliko nevladinih organizacija je saopštilo da prekida saradnju sa EULEX-om (Misija EU za vladavinu prva), dok se ne izjasne o ovom slučaju.
U saopštenju, koje potpisuju nevladine organizacije Aktiv, Nova društvena inicijativa, Centar za afirmativne društvene akcije, Centar za zastupanje demokratske kulture i Institut za teritorijalni ekonomski razvoj, navodi se da je policija Kosova “neprofesionalna” i “ostrašćena”.

"Kontinuirano ćutanje lokalnih policijskih savetnika EULEX-a i čitave misije o obrascu bespravnih poteza policije dalje je neprihvatljivo i stoga zahtevamo od ove misije da odmah prekine sa praksom da ne objavljuje javno svoje nalaze o radu policije i od sada se izjašnjava o svim spornim slučajevima ili, u suprotnom, potpuno obustavi navodni monitoring rada policije koji tvrdi da sprovodi", navodi se u saopštenju.

Od Policijskog Inspektorata Kosova zatražili su pokretanje šire istrage o celokupnom radu policije za region sever.

Reagovala Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije uz navode da "akti nasilja i torture nad Srbima na Kosovu za cilj imaju zastrašivanje I etničko čišćenje".

"Međunarodno prisustvo na Kosovu i Metohiji dužno je da, u skladu sa međunarodnim pravom i propisima koji bi trebalo da se primenjuju na terenu, spreči torturu nad Srbima i sve otvorenija kršenja lјudskih prava našeg naroda", navodi se saopštenju.

Srpska lista je takođe od zatražila od EULEX-a da reaguje jer, kako su ocenili, "od svih koji krše zakon, najgori su oni koji nose uniformu".

Oglasio se i zamenik Ombudsmana Kosova, Srđan Sentić, koji izneo uverenje da Miloš Subotić "nije na bilo koji način izazvao primenu sile od strane kosovske policije, a posebno ne s ciljem nanošenja fizičkih povreda".

"Neprekidno kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda građana od strane nadležnih organa, uključujući primenu sile od strane kosovske policije, ukazuje na sistemski problem. Ova praksa, koja obuhvata nehumano postupanje i neprimerenu upotrebu sile, mora biti potpuno zaustavljena i sankcionisana", naveo je Sentić.

Ovo nije prvi put da se pripadnici srpske zajednice žale na ponašanje Policije Kosova. Sredinom septembra su pojedini aktivisti ustvrdili da policija pretukla četvoricu mladića iz Severne Mitrovice, što je policija i tada demantovala uz navode da su uhapšeni zbog napada na službeno lice.

Civilno društvo takođe već neko vreme poručuje da policija ima "diskriminatorni tretman" prema pripadnicima srpske zajednice, te da se u pojedinim slučajevima koristi prekomerna upotreba sile.

Pročitajte i ovo:

Komandant KFOR-a na Kosovu: Dijalog je jedina platforma za nerešena pitanjaSastanak glavnih pregovarača Srbije i Kosova u Briselu završen bez rezultataVon der Leyen u Prištini rekla da treba još raditi da EU ukine mjere Kosovu