Preko doka koji su napravile SAD počela dostava pomoći Gazi

Plutajući dok na obali Pojasa Gaze koji je napravila vojska SAD, 16. maj 2024.

Kamioni s preko potrebnom pomoći za Pojas Gaze počeli su u petak da prelaze plutajući dok koji su izgradile SAD, nakon što su izraelska ograničenja na graničnim prelazima i teške borbe omele isporuka hrane i drugih potrepština u opkoljenu palestinsku enklavu.

Te isporuke su prve u okviru operacije za koju američki vojni zvaničnici predviđaju da bi mogla da se poveća na do 150 kamiona dnevno koji ulaze u Pojas Gaze.

Izrael trenutno vrši pritisak na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze gde se nalazi ključni prelaz na granici s Pojasom Gaze i preko kojeg je unošena pomoć, ali koji je zatvoren otkada je Izrael preuzeo kontrolu nad njim.

Pročitajte i ovo: Izrael kaže da će poslati dodatne trupe u Rafu, borbe bjesne i na sjeveru Gaze

Na okupiranoj Zapadnoj obali, desetine izraelskih demonstranata napale su u četvrtak kamion u pokušaju da spreče pomoć da stigne u Gazu, pretukli njegovog vozača i zapalili ga.

Izraelska vojska saopštila je da su vojnici stigli kasnije na lice mesta i pokušali da odvoje napadače od vozača i pruže medicinsku pomoć. Vojska navodi da su demonstranti potom napali vojnike, lakše ranivši dva oficira i jednog vojnika.

Izraelski mediji naveli su da je kamion prevozio običnu komercijalnu robu, a ne pomoć za Gazu.

U sedam meseci rata u Pojasu Gazi je poginulo više od 35.000 ljudi, navode zdravstvene vlasti u Gazi pod kontrolom Hamasa, kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

Rat je počeo 7. oktobra kada je Hamas napao južni Izrael, ubivši oko 1.200 ljudi i uzevši oko 250 talaca, prema izraelskim podacima.

Izvor: AP