BiH: Podignuta do sada najopsežnija optužnica za teški kriminal

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal, korupciju i terorizam Tužilaštva BiH podigao je u srijedu optužnicu protiv ukupno 32 osobe u okviru predmeta protiv Darka Eleza i dr. Optuženi se terete za neka od najtežih krivičnih djela organizovanog kriminala, počinjena u proteklih 10 godina, na području BiH. Veći broj optuženih su državljani BiH i Srbije, a jedan broj njih nalazi se na izdržavanju kazne u Srbiji.

Prije godinu dana pripadnici Državne agencije za istragu i zaštite BiH (SIPA), policije Republike Srpske i MUP-a Kantona Sarajevo u jednom danu su u nekoliko gradova uhapsili više od 20 ljudi.

Svi su bili pripadnici dvije kriminalne grupe, jedne na čelu sa Darkom Elezom, i druge kojom je rukovodio Naser Keljmendi, koji je uspio tog dana da pobjegne iz BiH. Hapšenja su se nastavila i tokom godine, a u srijedu je podignuta optužnica protiv 32 osobe. Vjeruje se da je riječ o najopsežnijoj optužnici u poslijeratnoj BiH.

„Optužene su 32 osobe koje se terete za teška kaznena djela počinjena u proteklih 10 godina. Radi se o pet nerazjašnjenih, teških ubojstava na području Istočnog Sarajeva, četiri pljačke transporta novca i banaka u ukupnom iznosu od oko 10 milijuna KM, planiranje i dva pokušaja ubojstva Đorđa Ždrale u Istočnom Sarajevu. Uglavnom, radi se o kaznenima djelima u periodu od 2005. do 2009. godine“, navodi glasnogovornik državnog Tužilaštva Boris Grubešić.

Novinarka magazina Slobodna Bosna Suzana Mijatović godinama je pisala o pripadnicima ovih kriminalnih grupa. Smatra da su istraga i optužnica u slučaju Darka Eleza i ostalih važne za razbijanje kriminalnih grupa u BiH, ali i upozorava:

„Jeste vrlo važna optužnica, ali javnost ne bi trebala biti zadovoljna samo sa ovim slučajem budući da u Tužiteljstvu BiH još uvijek traju istrage u drugim predmetima u kojima se osumnjičenima ne stavljaju na teret ubojstva, ali se stavljaju druga teška kaznena djela. Podsjetiću da je gotovo u isto vrijeme kada je izvedena akcija ’Lutka’ izvedena još jedna druga akcija Tužiteljstva BiH i SIPE -’Boss’ gdje se radi o stotinama milijuna maraka koje su pronevjerene iz budžeta, odnosno utajene, a da u ovom slučaju još uvijek nemamo optužnicu, niti imamo ikakvih najava iz Tužiteljstva BiH kada će ta istraga biti završena.“

Naser Keljmendi, koji je umakao policiji u Bi H, nije se našao među danas optuženim, no u državnom Tužilaštvu najavljuju novu optužnicu protiv njega, tvrde da će to biti uskoro:

Naser Keljmendi

„Tužiteljstvo BiH vodi istragu protiv njega i on će ubrzo biti optužen za organizirani kriminal u vezi sa ubojstvom Ramiza Delalića 2007. godine. Ovisno od odluke suda na Kosovu, on će se procesuirati pred pravosuđem BiH ili pravosuđem EULEX-a, a Tužiteljstvo BiH prikupilo je dovoljno dokaza kojima dokazuje njegovu krivnju i uskoro će biti podignuta optužnica“, kaže portparol Grubešić.

Nakon hapšenja u operaciji „Lutka“ mediji su pisali i o tome da je Naser Keljmendi uspio pobjeći jer je na hapšenje upozoren preko naslovnice dnevnih novina, čiji je vlasnik tada bio aktuelni ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, što je on, naravno, negirao:

„Vi imate teze da je neko sa Keljmendijem prijatelj. Da postoji to prijateljstvo, neko bi mu ilegalno javio, ne bi mu to slao preko naslovne strane Avaza.“

Godinu dana kasnije, kao ministar sigurnosti diplomatski odgovara na pitanje zbog čega Keljmendija nema na optužnici:

„Vi znate da sam ja legalista. Ministarstvo sigurnosti ne smije da se miješa u operativni rad agencija za provođenje zakona, a još manje da komentariše ponašanje i odluke tužilaštva. Ti predmeti ne dolaze kod nas, mi ne znamo šta u njima stoji i ne znamo razloge, niti treba da znamo razloge zašto se neko pojavljuje ili ne pojavljuje na spisku optuženih.“

Trojica u srijedu optuženih u vrijeme izvršenja krivičnih dijela bili su uposlenici SIPA-e, Granične policije BiH i MUP-a Kantona Sarajevo. Veći broj optuženih su državljani BiH i Srbije, a jedan broj njih nalazi se na izdržavanju kazne u Srbiji.

Novinarka Suzana Mijatović vjeruje da će na sudski proces uticati i činjenica da se dio optuženih i onih koji trebaju biti nalazi van granica BiH:

„Svakako da će na taj proces itekako utjecati činjenica da se Elezu, kao prvoosumnjičenom, kao vođi te kriminalne organizacije, neće suditi u BiH. Prema posljdenjim informacijama koje ja imam, nakon što je srbijansko pravosuđe odbilo njegovu ekstradiciju, njemu bi se moglo suditi u Srbiji. Ali bi svakako činjenica da da se sav kriminal koji mu se stavlja na teret počinjen u BiH itekako mogla utjecati na taj sudski proces. Isto tako je slučaj i sa Keljmendijem, posebno što kad je Keljmendi u pitanju mi nemamo uhapšenog gotovo nijednog važnijeg člana njegove kriminalne organizacije, niti u ovome trenutku znamo sa kakvim dokazima Tužiteljstvo BiH raspolaže“, zaključuje Suzana Mijatović.