En Ričard u BiH. Stojeći sa žrtvama moramo gledati u budućnost

Anne Richard u posjeti Sarajevu

Pomoćnica državnog sekretara SAD za pitanja populacije, izbjeglica i migracija Anne Richard održala je prošle sedmice u Sarajevu govor o temi "Pristup humanitarnoj pomoći u konfliktu", u organizaciji Ureda UN-a i Ambasade SAD u BiH.

„Okupili smo se zbog jednog ozbiljnog razloga“, kazala je pomoćnica državnog sekretara SAD za pitanja populacije, izbjeglica i migracija Anne Richard visokim državnim i entitetskim zvaničnicima, predstavnicima međunarodnih i domaćih organizacija civilnog društva u BiH. Govorila je dan prije odlaska u Srebrenicu:

„Sutra ćemo u Memorijalnom centru u Potičarima odati počast za više od osam hiljada žrtava ubijenih u sreberničkom genocidu, njihovim porodicama i onima koji su preživjeli prije 18 godina. Ali, to je takođe vrijeme da pogledamo unaprijed. Čak i kada stojimo sa žrtvamq i njihovim porodicama i sjećamo se onoga što se dogodilo u Srebrenici moramo gledati u budućnost", rekla je američka zvaničnica.

Anne Richard smatra da lekcije sa Balkana mogu animirati humanitrani rad danas, da trebaju pomoći da se bolje ouče znakovi upozorenja, spriječe zločini, te poboljšaju sposobnosti davanja humanitarne pomoći i međunarodne zaštite. Navodi da je prošle godine na godišnjicu srebreničkog genocida američki predsjedink Barack Obama prepoznao ovaj izazov i poručio:

„Ime Srebrenice biće zauvijek vezano za jedan od najmračnijih događaja u 20. stoljeću. Znamo da budućnost Srebrenice i BiH neće biti ometana njihovom nedavnom bolnom prošlošću i izražavamo naše trajno opredjeljenje da podržavamo njihove težnje za bolje sutra", navela je Richard.

Da bi pomogli da se ostvari to bolje sutra o kojem je govorio predsjednik Barack Obama, Vlada SAD-a nastaviće davati podršku nastojanjima vlasti BiH da u potpunosti provedu Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, naročito da osiguraju pravo svih građana BiH da se vrate u svoje predratne domove:

„Stanovnici Srebrenice, kao i stanovnici Sarajeva, Goražda, Žepe i drugih bh. gradova bili su, ustvari, taoci jedne strane. Manipulisalo se njihovim pravom da napuste grad, ili da dobiju pomoć radi ratnih ciljeva srpskih snaga. Odluka da se zauzme Srebrenica, da se protjeraju žene i djeca, te da se pobiju muškarci predstvlja genocid koji je počinila oružana sila. To je svijetu pokazalo izazove koji se pojave pred humanitarnim agencijama i međunarodim mirovnim misijima kada se suoče sa snagama koje planiraju genocid.“

Pomoćnica državnog sekretara SAD za pitanja populacije, izbjeglica i migracija Anne Richard podsjetila je u Sarajevu na jedinstveni čin koji se desio prije 20 godina.

U to vrijeme je Mina Jahić, Bošnjakinja, primila u svoj dom mladog, teško ranjenog muslimana koji je nekako uspio pobjeći od interventnog voda. Sakrivala je ranjenog čovjeka, liječila ga i pomogla mu da pobjegne nakon mjesec dana. Mina Jahić te ratne dane nije zaboravila:

„Taj Ferid što sam ga spasila došao je 14. juna 1992. godine. Pobjegao je sa strijeljanja - Paklenik, propast, jama. Morala sam dovoditi žene koje su strave salijevaju - ne može da spava, ne može da jede, modar, crn, jadan, ubijen, izlupana koljena, noge, ovo sve. Krv teče, sav krvav. I došao je do moje kuće. Ja sam ga uzela i držala sam ga mjesec dana. Liječila ga, izliječila ga, spremila ga - i prešao je u Goražde. E, iz Goražda kad je mogao preći, prešao je za Sarajevo - i eno ga i danas danile živ.“

Mina je zbog onoga što je učinila mogla biti pogubljena. Ali, ona je uradila pravu stvar, moralnu stvar i inspirisala svoje susjede da čine isto. 2011. godine primila je priznanje od američke državne sekretarke, zajedno sa ostalim hrabrim ljudima koji su pomogli drugima, kaže Anne Richard, koja se takođe prisjeća i posjete Centru za liječenje žrtava torture u američkoj državi Minesota:

„Pitala sam doktoricu odakle su njeni pacijenti? Očekivala sam da će reći da su iz Konga ili Iraka. Ona je kazala samo jednu riječ:„ Srebrenica“. Nakon toliko godina Bosanci koji su preživjeli Srebrenicu i dalje pate zbog ozbiljnih trauma uzrokovanih onim što su preživjeli.“

Moramo učiti iz lekcija Srebrenice, upozorila je pomoćnica državnog sekretara SAD za pitanja populacije, izbjeglica i migracija Anne Richard. Među najvažnijim lekcijama jeste ona da međunarodna zajednica nije uspjela pružiti zaštitu mnogim ljudima koji su ubijeni, napominje Anne Richard, kada su trebali našu podršku.

***********************************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.