Fondacija za pomoć optuženicima iz RS još nije počela sa radom

Sa protesta zbog hapšenja Ratka Mladića, Banjaluka, 31. maj 2011

Nakon hapšenja optuženog za ratne zločine i genocid u BiH, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića, u RS je aktuelizirano pitanje pružanja pomoći haškim optuženicima i njihovim porodicama.

Poslije zahtjeva upućenih entitetskim institucijama sa mitinga podrške Ratku Mladiću u Banjaluci, predsjednika boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz, u kojima je od Vlade zatraženo da odredi finansijska sredstva za potrebe odbrane optuženih za ratne zločine u Hagu i za optužene u Sudu BiH, Vlada je 2. juna odobrila 100.000 maraka.

Podsjećamo na izjavu premijera RS Aleksandra Džombića:
Aleksandar Džombić

“Mi smo predložili jednu odluku da izdvojimo sredstva u Fonadciju, a boračka organizacija će donijeti odluke kako, na koji način i kome će pomoći.”

Direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS Janko Velimirović potvrdio je za naš radio da su ova sredstva stigla na račun ove organizacije:

„To bi brzo moglo da krene, ali trebaju napraviti te predradnje da bi se izbjegli eventualni problemi, neke nedoumice itd., tako da to još nije zaživjelo, ali su pretpostavke napravljene. Što se tiče institucije Vlade, to je u redu. Samo ostaje na Upravnom odboru Fondacije da počne da po tom radi.“

Međutim, Fondacija Pomoć, koja djeluje u okviru boračke organizacije RS od 2004. godine, još nije usvojila novi pravilnik po kome bi se ova sredstva dodjeljivala, kaže sektretar boračke organizacije Čedo Šipovac:

„Sjednica Fondacije je bila prije par dana. Dogovoreno je da se usaglasi pravilnik postojeći sa novonastalom situacijom - i to će biti za par dana, sjednica će biti opet, tako što se tiče nas, neće biti nikakav problem da to bude u funkciji.“

Težište na porodicama

Fondacija Pomoć osnovana je 2004. godine odlukom Vlade RS premijera Dragana Mikerevića, kako bi se preko nje mogla pružiti pomoć optuženim za ratne zločine iz RS koji se nalaze u pritvoru u Hagu ili sudovima u Bosni i Hercegovini, a koja se nisu dobrovoljno predala, i članovima njihovih porodica do izricanja presude ili priznanja krvice.
Šipovac: Usaglašeno ja da se moraju imati četiri oblika pomoći – lica koja izdržavaju kaznu, lica koja su optužena, lica koja su osumnjičena i porodica.

Prema riječima Šipovca, do sada su u Fondaciji oko novog pravilnika samo usaglašene neke stvari kome bi se trebala dodjeljivati pomoć:

„Usaglašeno ja da se moraju imati četiri oblika pomoći – lica koja izdržavaju kaznu, lica koja su optužena, lica koja su osumnjičena i porodica. Već ima gradacija napravljena, znači za stipendiranje djece, za one koji su u socijalnom statusu, za one kojima treba pružiti pravnu pomoć.“

U Fondaciji, prema riječima Šipovca, još nije definisan stav da li će sredstva biti usmjeravana za pružanje pravne pomoći bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću i bivšem komandantu Glavnog štaba VRS generalu Ratku Mladiću, što je ranije najavljivano iz boračke organizacije:

„Taj oblik i vrstu pomoći mi nismo izdefinisali zato što nije do kraja jasno šta i kako. Prijedlog je nas iz Upravnog odbora da za taj oblik pomoći buide formiran jedan stručni tim ljudi koji će pripremati i određivati težinu predmeta itd. sa predstavnicima određenih institucija.“

Prijedlog je da to ne bude težište rada Fondacije, kaže Šipovac:

„Planiramo da težište budu porodice - pružanje pomoći porodicama, znači da omogućimo da ode i da posjete lice koje je nalazi u pritvoru ili u zatvoru, da se omogući stipendiranje djece ako je porodica u teškom materijalnom stanju, poboljšanje socijalnog statusa ukoliko se porodica nalazi u teškoj materijalnoj situaciji, te pomoć u prikupljanju nekih dokaza.“

Ono što će odrediti rad Fondacija Pomoć biće i visina sredstva koja im budu na raspolaganju. Upravo ovih dana u pisanim i elektronskim medijima u RS objavljen je broj žiro računa na koji će sredstva moći uplatiti građani i preduzeća, a uskoro će biti pokrenut i humanitarni telefonski broj čijim pozivanjem će građani moći pomoći rad Fondacije.

Pred licem pravde sa IWPR (april 2011)


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Evropa i
Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

Program uređuju Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Tekstove svih priloga iz emisije možete naći ovdje.