Tišina institucija o oružju kod Tešnja

Mjesto gdje je bilo zakopano oružje

Iako je prije dva i po mjeseca u okolini Tešnja pronađena veća količina protivoklopnih projektila, još se ne zna ko je i zbog čega zakopao to naoružanje. U Tužilaštvu BiH ne žele govoriti o istrazi, dok predstavnica za medije Državne agencije za istrage i zaštitu kaže da se i dalje istražuje slučaj. Pronađeno oružje koristilo se i dnevno-političkim polemikama, pa i raspravama članova Predsjedništva BiH. Građani i stručnjaci kažu da je neophodno otkriti one koji zaista stoje iza skrivanja oružja i njihove motive, te tako zaustaviti korištenje ovog slučaju u dnevno-političkim raspravama.

Iako je prije dva i po mjeseca u okolini Tešnja pronađena veća količina protivoklopnih projektila, još se ne zna ko je i zbog čega zakopao to naoružanje. U Tužilaštvu BiH ne žele govoriti o istrazi, dok predstavnica za medije Državne agencije za istrage i zaštitu kaže da se slučaj i dalje istražuje. Pronađeno oružje koristilo se i dnevno-političkim polemikama, pa i raspravama članova Predsjedništva BiH. Građani i stručnjaci kažu da je neophodno otkriti one koji zaista stoje iza skrivanja oružja, i njihove motive, te tako zaustaviti korištenje ovog slučaju u dnevno-političkim raspravama.

Zbog čega je oko 650 projektila za ručne bacače i bestrzajni top bilo zakopano nekoliko metara pod zemljom u tešanjskom selu Kalošević još uvijek nije poznato. Ne zna se ni ko stoji iza skrivanja naoružanja. U Tužilaštvu BiH navode da trenutno ne mogu odgovoriti na ova pitanja. Glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić kaže da se istraga nastavlja:

„Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu poduzimaju potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju dokumentiranja navedenog krivičnog djela i Tužilaštvu će biti podnijet izvještaj.“

U dosadašnjem dijelu istrage iz SIPA-e je saopšteno da su protivoklopna sredstva, pronađena na šumskom terenu između nekadašnjih ratnih linija razdvajanja, planski i organizovano skrivena tokom 2002. godine. Dok se ne otkriju svi detalji u ovom slučaju, zakopano naoružanje, koje je otkriveno početkom jula ove godine, koristi se u političkim prepucavanjima na lokalnom ali i na državnom nivou. Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović nedavno je rekao da je to oružje moglo poslužiti za pripremu za oružani sukob ili za šverc.

Kako bi se izbjegle političke manipulacije i spekulacije potrebno je da istražni organi odgovore na sva otvorena pitanja, ističe dekan Fakulteta za kriminalistiku u Sarajevu Nedžad Korajlić:

„Za svako oružje, pogotovo nelegalno, bitno je da se utvrdi porijeklo i ostalo. Da se to koristi za dnevno-politička potkusurivanja je sigurno loše. Prema tome, istraga treba da utvrdi čije je, šta je, kako je da se to ne bi koristilo za dnevno-politička prepucavanja i određene konotacije koje mogu da štete i građanima i BiH.“

Iz SIPA-e je do sada saopšteno i da je oružje bilo skriveno po naređenju osoba koje su obavljale određene funkcije u lokalnoj vlasti. Načelnik opštine Tešanj Suad Huskić kaže da je opštinska vlast na raspolaganju istražnim organima, te da se pribojava novih spekulacija o pronađenom naoružanju:

„Ja sam imao priliku da razgovaram s ljudima koji rade na tim poslovima i rekao sam im da smatram da svoj posao trebaju uraditi profesionalno, ne vezati politiku s tim i da to trebaju završiti u kratkom vremenu. Rekao sam im također da smo mi kao servis podrška takvom nastojanju. Bojim se da opet priča ne ostane po strani, pa kad nekome odgovara da u političke svrhe spominje takvu stvar i da iznosi na vidjelo.“

Huskić dodaje da zbog toga nadležni trebaju staviti tačku na ovaj slučaj:

„Ne radimo išta, niti možemo raditi, čime bismo sprječavali ili usporavali takvu stvar i nemamo interesa – jer nekakve hipoteke koje se eventualno stavljaju ovoj lokalnoj zajednici u periodu 1992.-1995., pa i poslije toga, ne odgovaraju nam nikako zbog privrednog ambijenta i zbog želje da ljudi na ovim prostorima uspješno posluju i sarađuju sa drugim institucijama u svijetu.“

Mještani tešanjskog sela Kalošević također očekuju da bude zvanično objavljeno ko je i s kojim motivima učestvovao u zakopavanju nekoliko stotina protivoklopnih projektila.

Vaš browser nepodržava HTML5

Očekivanja mještana