Nastavlja se saga sa sucem zviždačem

Sudnica u Haškom tribunalu

Umjesto da pokrene ispitivanje navodnog utjecaja izraelsko-američkog lobija na oslobađajuće presude preko predsjednika Haškog suda Theodora Merona, istup suca zviždača Frederika Harhoffa iskorišten je za procjenu njegove uloge u procesima za koje je zadužen kao dugogodišnji djelatnik UN-ovog Tribunala za bivšu Jugoslaviju.

Nakon što je odobren zahtjev vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja za izuzećem Harhoffa iz njegovog procesa zbog pristranosti, očekuju se i druge odluke za revizijom nekih sudskih odluka suca zviždača. Harhoff se protekli tjedan usprotivio ocjeni svojih kolega ustvrdivši da njegov istup nema nikakve veze s time da sudi Šešelju prema pravilima suda.

Jedinstvena situacija na Haškom sudu stvorila je i jedinstvene probleme za cijeli sudački establišment, koji je i sam potvrdio da pravila prema kojima postupa ne predviđaju novonastalu specifičnu situaciju. Protiv odluke o diskvalifikaciji, sudac Harhoff se pobunio osobno, tražeći njezino ponovno razmatranje. Pritom je istaknuo nepravilnosti kod njezinog donošenja, poput ignoriranja stava predsjedavajućeg suca iz Šešeljevog slučaja.

„Sudac Harhoff je uputio zahtjev pitajući Komisiju zašto njegov memorandum kao i izvještaj predsjedavajućeg suca Antonettija nisu uzeti u obzir tijekom odlučivanja o njegovoj diskvalifikaciji iz slučaja. Također, haško tužiteljstvo je uputilo zahtjev potpredsjedniku Suda da se ponovno razmotri odluka Komisije“, navela je glasnogovornica Haškog suda Magdalena Spalinska.

Izricanje presude Šešelju dovedeno u pitanje

Podsjetimo, Šešelju je prvostupanjska presuda najavljena za potkraj listopada ove godine, no zadnjim razvojem događaja, njezino izricanje je dovedeno u pitanje.

Predsjednik suda Meron, koji se spominje u pismu Harhoffa kao onaj koji je utjecao na oslobađajuće presude hrvatskih i srbijanskih vojno-policijskih časnika, izuzeo se od odlučivanja o zahtjevu Šešelja i prebacio ga na svog zamjenika, suca Carmela Agiusa. On je pak naložio da se nakon odluke o pristranosti Harhoffa, preostalo dvoje sudaca konzultira sa Šešeljem - želi li on nastavak svog suđenja sa zamijenskim sucem, ili njegovo ponavljanje:

„Potpredsjednik Tribunala sudac Agius, koji je postavljen od predsjednika Merona da razmotri Šešeljev zahtjev za diskvalifikaciju suca Frederika Harhoffa, odlučio je pričekati s postavljanjem zamjenskog suca u Vijeće, dok se preostali suci ne konzultiraju s optuženim o pitanju nastavka ili ponavljanja procesa te odluče o tome.“

Sporni predsjednik Suda Meron se izuzeo iz odlučivanja u vezi Šešeljevog, kao i zahtjeva visokih policijskih dužnosnika Republike Srpske u vrijeme rata, Miće Stanišića i Stojana Župljanina, za revizijom njihove prvostupanjske presude od 22 godine zatvora zbog zločina nad bosanskim Hrvatima i Bošnjacima. No kao žalbeni sudac u njihovoj žalbi, Meron je protekli tjedan potvrdio da se i njihov zahtjev razmatra, jer je Harhoff bio sudac koji ih je osudio:

„24. jula 2013. godine sudija Carmel Agius imenovao je sudiju Willimama Husseina Sekulea da me zamijeni u Vijeću kako bi se razmotrila ova dva zahtjeva.“

Podsjetimo, Wikiliks je objavio povjerljivu depešu američkog veleposlanika iz 2003. godine o susretu s Meronom, u kojoj ga je opisao kao suca - najeminentnijeg pristalicu napora vlade SAD-a, vođene od tadašnjeg predsjednika Georga W. Busha.

Ispitivanje rada predsjednika Haškog suda Merona zatražila su od UN-a udruženja žrtava iz Bosne i Hercegovine. No do sada protiv njega nije poduzeta nikakva istraga ili zahtjev za smjenom, za razliku od suca zviždača Harhoffa za kojeg se sankcije i dalje očekuju.

***********************************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.