Mladi u Kampu mira: Pomiriti se s prošlošću

Mladi iz cijele Bosne i Hercegovine okupljeni u Kampu mira na jezeru Perućac kod Srebrenice druže se, a za njih su organizovane i radionice na kojima se govori o pomirenju na ovim prostorima.

Mladi iz cijele Bosne i Hercegovine, učesnici Kampa mira u Srebrenici, otvoreno razgovaraju o svim temama.

„Mi se mladi stvarno trudimo, ovo je čisti dokaz da smo mi otvoreni, da nemamo nikakvih predrasuda, barem omladina ovdje. U drugim sredinama, nažalost, ima svega, još uvijek. Ipak tu utiče i kućni odgoj. Mislim da se svijest ljudi treba promijeniti da bi se bilo šta drugo u državi promijenilo“, kaže Adna Golub iz Livna.

Pored kućnog odgoja, neophodno je promijeniti i politiku i političare, smatra Emrah Dizdarević iz Zenice.

„Prioritet je da mijenjamo vlast. To je jedini prioritet koji ovoj državi treba“, kaže Dizdarević.

„Mi mladi određujemo svoju perspektivu, nadam se i budućnost. Koliko mi budemo pasivni, toliko će nam biti sve gore i gore“, navodi Ismet Lulić iz Jablanice.

Omladinski kampovi su prilika da se, uz stvaranje novih poznanstava, prave planovi za gradnju bolje budućnosti. Adna naglašava:

„Naravno, razmjena je nekih iskustava – iako smo mladi, imamo i mi nekakvog iskustva – razmjena ideja, mišljenja. Već su neki projekti tu, radimo na tom da se razvije ovaj Kamp, a i druga druženja kad se vratimo u svoje sredine, da ne završi sve ovdje.“

Ismet iz Jablanice i Zeničanin Emrah napominju da je za bolju budućnost neophodno razjasniti detalje iz bliske prošlosti i pred lice pravde izvesti odgovorne za sve zločine.

„Da bismo nastavili dalje, trebamo prvo da se pomirimo s prošlošću, da vidimo šta se desilo, pravu istinu da saznamo i svaki zločinac, bio on Bošnjak, Hrvat, Srbin, ne znam više šta, da odgovara. Jer, žrtva je žrtva“, kaže Ismet.

„Ovi ratni zločinci bi trebali da plate veliku kaznu zbog onoga šta su uradili. Jedino tako možemo da napredujemo, u smislu države, u smislu saradnje sa drugim državama“, mišljenja je Emrah.

Bekir Halilović iz Srebrenice ističe da za mlade ima života u ovom gradu. Kamp mira je bila prilika da se iz ovog grada uputi zajednička poruka.

„U Srebrenici definitivno ima života za mladež koja pokušava da se vrati, da opstane, da živi. Možda je to jedna od poruka – da ipak možemo opstati, da nas samo treba da bude više“, smatra Bekir.

Poruku ima i Dženan Behab:

„Prolio sam suze '93., to je grozno što se desilo, ali trebamo nastaviti živjeti svi zajedno, širiti ljubav“, kaže Dženan.

Kamp mira u Srebrenici tokom avgusta ugostiće mlade iz zemalja regije.

Razgovaraće se, takođe otvoreno, o svim temama i projektima za bolju i sigurniju budućnost.

*********************************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.