Avionsko bombardovanje Tešanjke bez kažnjenih počinilaca

Memorijal posvećen žrtvama bombardovaja Tešanjke

Ove sedmice navršilo se 20 godina od avionskog bombardovanje naselja Tešanjka u opštini Tešanj. Za pogibiju devet i ranjavanje više desetina ljudi još niko nije odgovarao. Stanovnici ovog naselja, koje se nalazi pored puta M-4 Doboj - Teslić, zbog toga su ogorčeni, dok Tužilaštvo BiH ne može da pronađe dokumente o dejstvu avijacije nekadašnje Vojske Republike Srspke (VRS).

U poslijepodnevnim satima 8. oktobra 1995. godine, na naselje Tešanjka bačeno je više bombi iz aviona VRS koji je doletio iz pravca Banjaluke. Poginulo je devet osoba, od kojih je najmlađa imala sedam, a najstarija 68 godina. Tada je oko 50 civila teže ili lakše ranjeno. U avionskom bombardovanju Tešanjke poginula je i djevojčica Lejla Ćostović, koja je imala osam godina, dok je njena majka Nađa ranjena. Ova žena kaže da je ogorčena jer poslije 20 godina od napada na civile u ovom naselju za to niko nije odgovarao.

„Ja svoju Lejlu ne mogu vratiti, ali na sramotu drugima. Razočarana sam. Ovo sve kao da je juče bilo. Ja ne mogu zaboraviti. Ostali su izgleda svi zaboravili. Daj Bože da se ovo više nikad ne ponovi, da se nikome ne desi kao što je meni. Strašno. Izgubila sam jedinu kćerku. Ja sam ostala invalid. Svaki dan se budim s njenom slikom pred očima“, kaže Nađa Ćostović koja je sa suzama u očima govorila za naš radio.

Prije 20 godina Meliha Tokmić je teško ranjena ispred svoje kuće. Ona je u to vrijeme imala 18 godina. Sjeća se da je bila nedjelja pošto je sutradan morala u srednju školu.

„Bio je ovako lijep dan. Fin, sunčan dan. U ovoj kući su se igrala djeca i tamo su trčala djeca. Ja sam stajala tu na ćošku. Ono što znam je da sam u momentu vidjela avion iznad sebe. Mislim da je bio toliko nisko da mu je malo falilo da zakači krov kuće i vidjela sam da padaju bombe prema meni. Pokušala sam kobajagi ući. Tamo je bio ulaz. Nisam se pomakla s mjesta. Izrešetana sam od glave do pete, ali bukvalno izrešetana od glave do pete tako da ni dan danas nikome nije jasno kako sam ja uopšte ostala živa, a kamoli u jednom komadu“, priča Meliha Tokmić.

I ona kaže da je razočarana zbog neprocesuiranja odgovornih za avionski napad na civile u ovom tešanjskom naselju.

„Nikog nije briga. Hajde ja sam preživjela, ali tolika mala djeca poginula, raskomadana, eto, to osjećam – razočaranje našim vlastima što se taj slučaj stalno negdje zavlači pod tepih. Iz kojeg razloga, ne znam. Kao da nam ništa nije ni bilo“, navodi Tokmić.

Žrtve bombardovanja Tešanjke

Ovako razmišlja i stanovnik Tešanjke Zoran Simeunović koji kaže da su neki od ubijenih u to vrijeme imali godina kao i njegova djeca.

„Njihovi vršnjaci su poginuli. To je strašno nešto. Nek' je na čast onom ko je to uradio i da nije još procesuiran meni ne ide u glavu“, navodi Simeunović.

Ogorčen je i Nedžad Čabrić kojem je u bombardovanju Tešanjke poginula 17 – godišnja kćerka Nihada, dok je njena sestra Esada bila teško ranjena.

„Avion sam nije mogao poletiti iz Mahovljana da dođe na Tešanjku. Znači, morao je imati neku naredbu. Neka odgovara i taj zločinac, ne samo taj zločinac, svi - i na jednoj, i na drugoj i na trećoj strani. Svi da se procesuiraju. Onda će biti mirna savjest budućim generacijama koje nam dolaze. Onda će nam djeca živjeti u jednoj zdravoj okolini“, ističe Čabrić

Istragu o avionskom bombardovanju Tešanjke od početka 2015. godine vodi Tužilaštvo BiH. Ovaj predmet je prethodno nekoliko godina izazivao nesuglasice između Državnog i Tužilaštava Zeničko dobojskog kantona (ZDK) o tome ko je nadležan za njegovo procesuiranje.

Krajem aprila 2008. godine ovaj predmet je iz Kantonalnog tužilaštva upućen, prema Državnoj strategiji za procesuiranje ratnih zločina, na ocjenu Tužilaštvu BiH. Iste godine predmet je ponovo vraćen na daljnje postupanje Tužilaštvu u Zenici, koje ga je potom ponovo vratilo Državnom tužilaštvu.

„Predmet je konačno preuzet odlukom Tužilaštva BiH 29.01.2015. godine, a ovo Tužilaštvo je radilo na ovom predmetu nepune četiri godine“, kaže zamjenik glavnog tužioca ZDK Redžo Delić.

U Tužilaštvu BiHnavode je da je u ovom ovom predmetu krivična prijava podnesena protiv nepoznatih počinilaca zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Državno tužilaštvo saopštilo je i da ne može da pronađe arhivsku vojnu dokumentaciju s ciljem utvrđivanja identiteta pilota kao i osoba koje su naredile bombardovanje.

„S obzirom da su vršene pretrage arhivskog materijala VRS i generalštaba, upravo najveći problem u istrazi predstavlja situacija da nije pronađena arhivska dokumentacija vezana za dejstvo avijacije na tom području odnosno knjiga letenja iz koje bi se mogle utvrditi određene činjenice avijacijskih dejstava“, navodi se u dopisu Tužilaštva BiH.

I dok se u pravosuđu BiH nadaju da će pronaći te vojne dokumente, žrtve avionskog bombardovanja, izvedenog posljednjeg dana posljednjeg primirja uoči potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i za koje nije postojalo nikakvo vojno opravdanje, gube nadu da će odgovorni za ubistvo i ranjavanje civila u Tešanjci odgovarati za ovaj ratni zločin.