Tonino Picula novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju

Tonino Picula

Tonino Picula biće izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu, potvrđeno je iz njegovog kabineta.

Prema nezvaničnim informacijama, ranije su političke grupe u Evropskom parlamentu postigle dogovor da podele pozicije izvestilaca za zemlje Zapadnog Balkana, te postoji saglasnost da slovenački zastupnik Marjan Šarec bude izvestilac za Crnu Goru, a Estonac Riho Terras će naverovatnije biti izvestilac za Kosovo.

Picula, koji predstavlja Socijaldemokratsku partiju Hrvatske u Evropskom parlamentu od 2013, će na poziciji izvestioca za Srbiju naslediti Vladimira Bilčika, koji se nije kandidovao za drugi poslanički mandat.

"Zastupnik Picula će u narednih pet godina biti zadužen za analizu, praćenje i izveštavanje tela Evropske unije o stanju u Srbiji i usklađivanju s evropskim pravnim tekovinama, temeljnim vrednostima i specifičnim politikama", navodi se u saopštenju iz kancelarije evropskog zastupnika Picule.

Reč je o dužnosti u kojoj će Picula u ime Evropskog parlamenta pokrivati sve teme koje se tiču odnosa Evropske unije i Srbije i u tim odnosima će predstavljati i Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

Pročitajte i ovo: Srbija zaostaje u usklađivanju spoljne politike sa EU

O stanju u Srbiji zastupnik Picula će jednom godišnje u ime Evropskog parlamenta pripremati izveštaje nakon predstavljanja godišnjih izveštaja Evropske komisije.

"U skladu sa velikim iskustvom koje sam stekao i poznavanja prilika na Zapadnom Balkanu kao i politike proširenja EU, ovo imenovanje doživljavam kao priznanje za dosadašnji rad. Ova nova dužnost predstavlja kontinuitet brojnih aktivnosti posebno tokom mog proteklog mandata", izjavio je Picula nakon potvrde o imenovanju.

Dodao je da "kao i uvek do sada pozdravlja i podržava činjenicu da je politika proširenja ponovo u fokusu EU".

"Evidentna je veća politička podrška nego ranije, ali proces pristupanja i dalje mora biti utemeljen na ispunjavanju kriterijuma. Svaka zemlja treba biti ocenena individualno prema svojim rezultatima", rekao je Picula.

Reagujući na izbor Picule, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 22. oktobra izjavio da je "jako dobro razumeo poruku" koju je Evropski parlament posalo izborom svog novog izvestioca za Srbiju, ali da će sarađivati sa njim.

"Znate da je Kaja Kalas šefica za bezbednost i spoljne poslove Evropske unije. Kao izvestilac za takozvano Kosovo, kako čujem, biće ponovo Estonac. Estonac je šef kancelarije visoke komisije na Kosovu. A nama dali Hrvata. Nije problem u Hrvatu, već u njegovim stavovima", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Reagovala je i predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić. Ona je na društvenoj mreži X (bivši Twitter) napisala da je Srbija "jasno i glasno" razumela poruku Evropske unije.

"E, svaka vam čast. Sve smo razumeli", napisala je Brnabić.

Picula je evropski zastupnik u Evropskom parlamentu od 2013 godine.

Tokom višegodišnjeg angažmana kao evropski zastupnik aktivno se bavio pitanjima zemalja Zapadnog Balkana. U prethodnom mandatu bio je izvestilac za Crnu Goru.

Bio je i šef radne grupe za Zapadni Balkan, kao i izvetsilac za Sjedinjene Američke Države, i izvestilac u senci za Severnu Makedoniju.

Takođe je pregovarao rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o ruskoj agresiji na Ukrajinu, o strategiji proširenja i suizvestilac je EP-a za finansijski instrument pretpristupne pomoći IPA III te za Plan rasta za Zapadni Balkan.

Pročitajte i ovo: Prvi novac iz Plana rasta EU za države Zapadnog Balkana moguć krajem godine

U saopštenju koje je izdao Piculin kabinet se ističe da će jedna od glavnih izazova za Srbiju biti usklađivanje s pravnom tekovinom i vrednostima EU, kao i usklađenost sa aktuelnom politikom Brisela prema ruskoj invaziji na Ukrajinu.