Petrov svetski rekord

Petar Udovičić sa trenerom Željkom Čelikovićem

Devetnaestogodišnji Petar Udovičić ovih dana oobrio je svetski rekord na prvenstvu Srbije na 10.000 metara u kategoriji osoba sa invaliditetom koje boluju od dečije cerebralne paralize.

Petar, učenik Srednje tehničke škole u Užicu koji se atletikom bavi pet godina u Atletskom klubu "Užice", postigao je rezultat bolji od važećeg svetskog rekorda postavljenog 2005.godine u Londonu.

Osećaj je, kaže Petar veoma prijatan:

"Trka je bila mnogo teška, vremenski uslovi nisu bili baš kako treba, kiša je počela da pada kada sam bio od trećeg do sedmog kilometra, počela je jako da pada, posle je malo smanjila, ja sam sa mnogo snage uspeo da oborim taj svetski rekord za 20 sekundi, i srećan sam zbog toga", navodi.

Petar trenira dva puta dnevno, nije mu teško i poziva sve osobe sa invaliditetom da se bave sportom:

"Imaju šansu kao ja da odu na velika takmičenja, evo ja sam ove godine ispunio uslov za evropsko prvenstvo u Italiji na 1.500 i 800 metara i zbog toga pozivam sve osobe sa invaliditetom da uvek treniraju, bolje će se osećati, a može i da se putuje", kaže.

Petar sa trenerom kod gradonačelnika

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković uručio je Petru novčanu nagradu, uz poruku:

"Petar je naravno najpre pobedio sebe, pa onda i druge na takmičenjima i mi mu želimo nove svetske rekorde, a Grad Užice će podržati Petra u sve mlade Užičane sportiste, koji se bore da ostvare dobre rezultate."

Na kraju, Petar nas je podsetio na dosadašnje dobre rezultate na regionalnim i evropskim atletskim takmičenjima u kategoriji osoba sa dečjom cerebralnom paralizom:

"Pre dve godine bio sam takođe na evropskom prvenstvu, tu sam zauzeo 6. mesto, prošle godine sam bio na papaolimpijskim sportskim igrama mladih u Varaždinu, gde sam na 1500 metara zauzeo 4. mesto, na 800 metara 2. mesto, rezultati su mi za sada dobri, idu u željenom toku i ja sam zadovoljan", zaključuje Petar.