Petković poručio da je dogovorom očuvano prisustvo Srbije na Kosovu

Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije, Brisel, Belgija, 18. avgust 2022.

Postignuti dogovor između Srbije i Kosova o ličnim dokumentima obezbjeđuje mir i stabilnost, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković.

"Zahvaljujući snažnim diplomatskim naporima predsjednika Aleksandra Vučića danas smo uspjeli da dobijemo potrebne garancije EU i time postignemo dogovor koji se tiče slobode kretanja i srpskih dokumenata. Njime smo uspjeli da obezbjedimo mir i stabilnost na prostoru Kosova i Metohije i sačuvamo srpske lične karte za Srbe u južnoj pokrajini, kako sjeverno, tako i južno od Ibra. Zato mogu da kažem da imamo značajnu i važnu vijest", navodi se u pisanoj izjavi Petkovića od 27. avgusta.

Pročitajte i ovo: Podrška dogovoru Srbije i Kosova u Beogradu i Prištini

Žozep Borelj, komesar Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost, ranije tokom dana je objavio na Tviteru da su Srbija i Kosovo postigli dogovor po pitanju ličnih dokumenata.

Petković je ocijenio da je postignutim dogovorom, kako je rekao, očuvano prisustvo države Srbije na Kosovu.

"To znači da će svaki građanin Srbije koji živi na Kosovu i Metohiji moći sa srpskom ličnom kartom slobodno da se kreće. Svaki Srbin južno i sjeverno od Ibra, bez izuzetka, će moći sa svojom srpskom ličnom kartom normalno i bez problema da živi, radi, putuje i prelazi preko administrativnih prelaza", ocijenio je Petković.

Pročitajte i ovo: Vučić: Evroprajd otkazan, Brnabić mandatarka, čekaju se garancije EU za dogovor sa Kosovom o dokumentima

On je naveo i da dogovor kojim se prihvataju lična dokumenta prati tekst disklejmera, koji će biti svuda vidno istaknut, a koji, kako je naveo, glasi:

"Omogućavanje korišćenja ličnih karata izdatih od strane Prištine (Kosova) se vrši isključivo iz praktičnih razloga radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja slobode kretanja, u skladu sa Sporazumom o slobodi kretanja postignutim u Dijalogu 2011. godine, ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa Kosova i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244 (1999)".

Petković je poručio i da vlasti u Srbiji u narednom periodu očekuju izazovi u vezi sa srpskim registarskim oznakama.

O njima nije bilo riječi u Boreljovoj objavi.

Pročitajte i ovo: Postignut dogovor Srbije i Kosova o ličnim dokumentima

Vlada Kosova je najavila da će 1. septembra implementirati odluku o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama na RKS - Republika Kosovo, kao i odluku o izdavanju ulazno-izlaznog dokumenta na granici.

Uoči prethodnog pokušaja implementacije tih odluka, lokalni Srbi blokirali su barikadama puteve na sjeveru Kosova.