Peticija za pratioce na porođajima predata Ministarstvu zdravlja Srbije

Priprema za porod, decembar 2023. Krupni plan žene koja čeka bebu na pregledu kod doktora u prenatalnom zdravstvenom centru prenatalne klinike.

Udruženje građana "Kreni-promeni" predalo je 23. januara Ministarstvu zdravlja Srbije peticiju sa zahtevom da se ženama omogući prisustvo pratioca na porođaju.

Kako su rekli predstavnici tog pokreta u Beogradu, ministarstvu je dostavljeno 190.000 potpisa u akciji "Stop akušerskom nasilju" kojom se pruža podrška budućim majkama.

Precizirali su da se od nadležnih traži da porodiljama u celoj zemlji daju pravo da izaberu pratioca po ličnom izboru koji bi sa njima bio tokom porođaja.

Ovaj zahtev usledio je zbog slučaja porodilje iz Sremske Mitrovice Marice Mihajlović koja je ginekologa optužila za akušersko nasilje 12. januara kada je na porođaju izgubila bebu.

Potom je sa protesta u Sremskoj Mitrovici i Beogradu zatraženo da Ministarstvo zdravlja sprovede nadzor u svim porodilištima i ispita navode o akušerskom nasilju. Upućen je i apel da država definiše protokol za porođaj koji će informisati žene o mogućim intervencijama i njihovim pravima, kao i kome da se obrate u slučaju kršenja.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da stručne komisije već rade na pravilnicima postupanja u porodilištima, ocenjujući da je nasilje nedopustivo.

Marica Mihajlović dala je izjavu policiji, tužilaštvo sprovodi istragu u tom slučaju, dok je od 19. januara u pritvoru pod sumnjom da je izvršio teško delo protiv zdravlja ljudi.

Inspekcija Ministarstva zdravlja je, kako je saopšteno, pokrenula nadzor bolnice u Sremskoj Mitrovici.

Državni sekretar ministarstva Mirsad Đerlek saopštio je da institucije neće ćutati na tvrdnje porodilje Marice Mihajlović, da će ispitati okolnosti, istražiti slučaj i kazniti odgovorne ako se propusti dokažu.

Pročitajte i ovo: 'Bila sam iskasapljena': Raste broj optužbi za akušersko nasilje u Srbiji