Peti "Mikser" festival u Beogradu: U susret novoj Savamali

Savamala

Regionalni festival kreativnosti i inovacija „Mikser“ otvara se u utorak u beogradskom kvartu Savamala, gde će tokom šest dana biti organizovani debate, izložbe, radionice i performansi, dok u večernjim satima posetioce očekuju koncerti i žurke.

Peto izdanje najvećeg festivala ove vrste u regionu nosi naziv „Tranzit“, a tematski fokus je na kulturnom nasleđu i potencijalima Savamale, o čemu će se razgovarati na panelima svakog dana od 17 časova u prostoru „Mikser House“. Kroz diskusije na kojima će učetvovati stručnjaci iz oblasti arhitekture, urbanizma, dizajna ili turizma, biće ponuđena moguća rešenja za urbanu transformaciju Karađorđeve ulice i celokupne Savamale, te decenijama zapuštene gradske četvrti.

Tema „Tranzit“ se, prema rečima Tamare Marković iz organizacije „Miksera“, može shvatiti na više nivoa.

„Od onog bukvalnog, svakodnevno vidljivog, a to je otežan saobraćaj u Savamali, pa do tranzita u smislu budućnosti Savamale i onoga šta ona danas predstavlja. Ideja je da prvenstveno kroz program ’Mikser razgovori’ dođemo do odgovora na koji način bez velikih ulaganja od strane države i drugih nadležnih institucija kulturne inicijative poput ’Miksera’ mogu da utiču na urbane transformacije zapuštenih i zanemarenih kvartova kao što je Savamala“, objašnjava naša sagovornica.

Galerija “G12 HUB” će tokom trajanja “Miksera” biti otvorena za program “Obrazovanje u tranziciji” koji će kroz radionice, predavanja i izložbe prikazati presek alternativnih načina obrazovanja. Na nekoliko lokacija biće organizovane radionice za najmlađe koji će imati priliku da se okušaju u brojnim umetničkim formama – od pozorišta do stripa.

Pored debata o urbanizaciji zapuštenih prostora, “Mikser House” će biti mesto na kojem će se diskutovati i o budućnosti muzičke industrije u okviru panela “New deal vol.1”. Upravo “Mikser House” je, kako kaže Tamara Marković, najveća novina jubilarnog izdanja festivala koji je na ovaj način, nakon četiri godine, dobio stalni prostor.

„Ideja je da to bude kulturni centar i multifunkcionalni prostor koji će promovisati kreativnost u najširem mogućem smislu. Tu smo uspeli da publici predstavimo radove mladih dizajnera i da njihove industrijske proizvode predstavimo krajnjem korisniku“, ističe Tamara Marković.

Buđenje zapuštenog prostora

Pored raznovrsnog umetničkog i edukativnog programa, „Mikser“ je poznat i po bogatim muzičkim dešavanjima. Do 2. juna, kada se festival zatvara, publika će na tri lokacije moći da čuje mlade bendove, ali i kultne grupe poput Obojenog programa koji će nastupiti prve večeri festivala. Frontmen ovog novosadskog sastava Branislav Babić Kebra kaže za naš program da podržava debate i akcije koje se tiču pitanja napuštenih i neiskorišćenih prostora.

„Trebalo bi da se takve inicijative pokreću u svakom gradu. Mnogo prostora zvrji prazno i totalno su beskorisni. Treba ih dati ljudima koji se bave nikim kreativnim poslom kako bi se ti mladi ljudi animirali. S druge strane, cela država nam je u prilično skromnom kulturološkom smislu zastupljena u bilo kojoj sferi, tako da ovo sasvim sigurno ne može da škodi“, kaže Kebra.

Uprkos tome što je pretvorena u tranzitnu zonu za teretne kamione i vozove, Savamala je u poslednjih nekoliko godina zakoračila u neku vrstu buđenja. Već šetnja ovim starim beogradskim kvartom budi nadu i nagoveštava da se ovde kuva nešto pozitivno: grupa entuzijasta okupljena oko projekta “Ghost People” udahnula je novi život oronulim fasadama na pojednim zgradama koje sada krase raznobojni šarmantni murali.

Kulturni centar Grad, otvoren u napuštenoj zgradi, već četiri godine privlači publiku (mahom mlađu) umetničkim i koncertnim programom. Pored nedavno otvorenog prostora “Mikser House”, u Karađorđevoj ulici radi i galerija “G12 HUB”, a niklo je i nekoliko noćnih klubova u kojima se pleše uz jazz, latino, pop ili alternativni rock zvuk.

Iako se sa strane gradskih institucija stvari razvijaju sporo, Tamara Marković je optimistična.

“Mislim da je ponekad u redu da kultura i neke pojedinačne inicijative pokrenu promene u društvu, a ne da čekamo da sve država uradi. Prvo da mi uradimo ono što je do nas, pa će valjda i ostalo da se, podstaknuto time, pokrene”, zaključuje Markovićeva.

“Mikser” je dobra prilika da se izbliza vidi i oseti taj zamajac novog života u Savamali. Radno vreme festivala radnim danima je od 17 časova do četiri ujutru, dok vikendom programi počinju već u podne.