Pet godina zatvora bivšem predsedniku Opštine Grocka zbog paljenja kuće novinaru

Bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović

Bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović osuđen je 20. marta na pet godina zatvora zbog podstrekivanja na paljenje kuće novinara portala "Žig info" Milana Jovanovića 2018. godine.

Simonović je prvostepeno osuđen na pet godina za podstrekivanje drugih lica na krivično delo izazivanje opšte opasnosti, dok su kao izvršioci osuđeni Aleksandar Marinković na četiri i po godine, Vladimir Mihajlović na četiri i Vladimir Novaković na tri i po godine zatvora, prenosi Beta.

Novinar portala Žig info Milan Jovanović ocenio je danas da nova prvostepena presuda bivšem predsedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonović zbog paljenja njegove kuće 2018. godine predstavlja "presudu za sve kriminalce koji su ušli u svet politike".

Pročitajte i ovo: Policija procenjuje bezbednost novinara Milana Jovanovića

Jovanović je, nakon današnjeg ročišta kazao da se nada da dolaze bolji dani za slobodu medija u Srbiji i da novinari sada mogu slobodnije da rade.

"Za mene više nema nade, ja sam svoje odradio. Vama želim da istrajete u borbi za slobodu medija", rekao je Jovanović okupljenim novinarima, a prenelo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

On je ocenio i da je tom prvostepenom presudom "dobijena bitka, a ne rat" kojeg mlađi moraju da dobiju.

Ovo je druga prvostepena presuda, pošto je prvu kojom je Simonović bio osuđen na četiri i po godine zatvorena, ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

Pročitajte i ovo: Novinar posle ukidanja presude za paljenje njegove kuće: Osećam se poraženo

Simonović je od početka procesa negirao optužbe, dok je novinar Jovanović tvrdio da je napadnut isključivo zbog svog pisanja o aferama predsednika Opštine Grocka.

Istragom je utvrđeno da je predsednik Opštine Grocka policajcu Interventne jedinice policije Vladimiru Mihailoviću naložio da novinaru zapali kuću da bi mu zauzvrat zaposlio ženu.

Policajac je potom angažovao Igora Novakovića koji je Aleksandru Marinkoviću i Bojani Cvetković Šijacki dao adresu, a Marinković je u noći 12. decembra 2018. ubacio dva "Molotovljeva koktela" u kuću.

Vaš browser nepodržava HTML5

Zatvor bivšem predsedniku beogradske opštine Grocka zbog paljenja kuće novinara