Pentagon zatražio pomoć od avio kompanija u prebacivanju evakuisanih iz Avganistana

Pentagon je od šest kompanija zatražio ukupno 18 aviona

Ministarstvo odbrane SAD je danas (22. avgust) saopštilo da je zvanično zatražilo pomoć od američkih avio kompanija u prebacivanju osoba evakuisanih iz Avganistana.

Šef Pentagona Lojd Ostin aktivirao je poseban mehanizam pomoći američkoj vojsci u vanrednim situacijama (Civil Reserve Air Fleet – CRAF) i od šest kompanija zatražio ukupno 18 aviona.

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da Ministarstvo odbrane ne predviđa da će to imati značajan uticaj na putničke letove tih kompanija.

Kirbi je naveo da ti avioni neće leteti do Avganistana, već da će biti korišćeni za prebacivanje putnika iz takozvanih tranzitnih tačaka do kojih su doleteli iz Kabula.

To će američkoj vojsci omogućiti da se fokusira na evakuaciju osoba iz Kabula, dodao je Kirbi.

Pročitajte i ovo: Blinken se zahvalio zemljama koje pomažu u evakuaciji iz Avganistana

Ovo je treća aktivacija mehanizma CRAF u istoriji, navodi Ministarstvo odbrane. Prvi se dogodio u znak podrške operaciji “Pustinjski štit/Oluja” (od avgusta 1990. do maja 1991), a drugi tokom operacije “Iračka sloboda” (februar 2002. do juna 2003).

Centralna vlast u Kabulu potpisala je 15. augusta kapitulaciju i mirno predala vlast predstavnicima talibana.

Talibani su potom objavili da su preuzeli kontrolu nad zemljom, kojom su vladali od 1996. do 2001. godine.

Talibani su pokušali da uvere Avganistance i međunarodnu zajednicu da žele mir i inkluzivnu vladu – u okvirima vrednosti islama i obećali su da neće pokrenuti osvetničke napade na one koji su radili sa stranim snagama ili prethodnom avganistanskom vladom.

Pročitajte i ovo: Bajden: Evakuisaćemo sve Amerikance i Avganistance koji su pomagali SAD u Avganistanu

Ali uplašeni da će novi vladari počiniti takve zloupotrebe, hiljade Avganistanaca sjurilo se do aerodroma u Kabulu i do graničnih prelaza, očajnički želeći da pobegnu nakon što su talibani munjevito osvojili tu zemlju.

Hiljade ljudi i dalje se nalazi na aerodromu, gde su naoružani pripadnici talibana apelovali na ljude bez putnih isprava da se vrate kući.