Pens: Nisam imao pravo da poništim izbore, Tramp greši

Bivši američki potpredsednik Majk Pens (Mike Pence)

Bivši američki potpredsednik Majk Pens (Mike Pence) kazao je da "nije imao pravo da menja ishod" predsedničkih izbora 2020.

On je odbacio tvrdnje nekadašnjeg predsednika Donalda Trampa (Trump) da je mogao da spreči Džoa Bajdena (Joe Biden) da postane predsednik prošle godine.

U svom najstrožem opovrgavanju do sada, rekao je da je Tramp pogrešio kada je sugerisao da je imao pravo da poništi izbore, prenosi BBC.

Govoreći u Orlandu na Floridi, Pens je odgovorio na Trampove komentare od nedelje da je mogao da poništi izbore da je hteo. Tramp je tvrdio bez dokaza da je Bajden pokrao izbore.

Nekoliko dana kasnije Tramp je rekao da bi izabrani komitet trebalo da istražuje Pensa umesto izgrednika koji su upali na Kapitol hil 6. januara 2021. u pokušaju da spreče verifikaciju Bajdenove pobede.

„Predsednik Tramp greši. Nisam imao pravo da poništim izbore. Predsedništvo pripada američkom narodu i samo američkom narodu“, rekao je Pens.

„A [sadašnja potpredsednica] Kamala Haris neće imati pravo da poništi izbore kada ih pobedimo 2024,” dodao je Pens.

Istovremeno, Republikanska partija je osudila dvojicu svojih kongresmena zbog učešća u istrazi nereda na Kapitolu.

Tom prilikom su poginule četiri osobe, a sutradan je preminuo policajac koji je tokom odbrane zgrade doživeo dva moždana udara.

Pročitajte i ovo: Godinu dana kasnije 'pobuna' sa Kapitola i dalje traje

Dvoje kongresmena, Liz Čejni (Cheney) i Adam Kinzinger, jedini su republikanci u komitetu Kongresa koji istražuje nemire.

Republikanski nacionalni komitet (RNC) ih optužuje da pomažu u progonu "običnih građana uključenih u legitimni politički diskurs".

BBC prenosi da se stekao utisak da RNC sugeriše da su izgrednici bili umešani u legitimne političke akcije, ali predsednica RNC Rona Mekdanijel (Ronna McDaniel) je pojasnila da se radi o referenci na „legitiman politički diskurs koji nema nikakve veze sa nasiljem na Kapitolu“.

RNC je saopštio da će „odmah prekinuti svaku podršku njima“ ali bez njihovog uklanjanja iz stranke.

„Lideri Republikanske partije su postali voljni taoci čoveka koji priznaje da je pokušao da poništi predsedničke izbore i sugeriše da bi pomilovao optužene od 6. januara, od kojih su neki optuženi za zavere“, navela je Liz Čejni u reakciji na odluku vođstva republikanaca.

Vaš browser nepodržava HTML5

Američka demokratija i dalje na testu

Takođe su dobili podršku od senatora Mita Romnija (Mitt Romney) koji je napisao na Tviteru:

"Sramota za stranku koja bi osudila ljude od savesti, koji traže istinu dok se suočavaju sa izlivom besa. Poštovanje za Liz Čejni i Adama Kinzingera za traženje istine čak i kada to ima veliku ličnu cenu," naveo je Romni.