Međunarodni PEN pozvao vlasti Srbije da stanu na put napadima na novinare i pisce

Međunarodni PEN centar osudio je donošenje oslobađajuće presude u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Međunarodni i srpski PEN centar, organizacija koja se zalaže za slobodu izražavanja, saopštio je da vlasti u Srbiji "moraju hitno da osude i odgovore na pretnje novinarima i piscima".

Organizacija je istakla da je od "izuzetne važnosti" da se okonča nekažnjivost zločina protiv pisaca i novinara.

Podsećajući na oslobađajuću presudu u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije, ističu da ona "šalje opasnu poruku da napadi na pisce i novinare u Srbiji prolaze nekažnjeno".

"Ogorčenost koja se osetila u Srbiji i šire je opravdani odgovor na presudu koja je šokirala srpske pisce i novinare, koji rade u sve toksičnijoj atmosferi, gde nekažnjivost ostaje norma", saopštila je ta organizacija 19. februara.

Apelacioni sud u Beogradu oslobodio je 2. februara četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti optužbe za učešće u ubistvu novinara Ćuruvije.

Radomira Markovića, Milana Radonjića, Miroslava Kuraka i Ratka Romića je pre toga je Posebno odeljenje za organizovani kriminal dva puta proglasilo krivim i osudilo na ukupno 100 godina zatvora, ali je Apelacioni sud je preinačio tu presudu.

Ta odluka je konačna jer na nju ne postoji pravo žalbe.

Vlasnik lista "Dnevni telegraf" i nedeljnika "Evropljanin" Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u Beogradu. Suđenje je počelo u junu 2015, sedamnaest godina od njegovog ubistva.

Vaš browser nepodržava HTML5

25 minuta tišine za 25 godina čekanja na pravdu za ubistvo Slavka Ćuruvije

PEN centar pozvao je da se svi odgovorni za to ubistvo privedu pravdi.

"S obzirom na sve veći rizik s kojim se suočavaju nezavisni glasovi u Srbiji, još jednom pozivamo srpske vlasti da sistematski, javno i nedvosmisleno osude sve činove nasilja i targetiranja pisaca i novinara", navela je Ma Tida, predsednica komiteta "Pisci u zatvoru" međunarodnog PEN centra.

Ona je vlasti u Srbija pozvala i da "osiguraju nepristrasne, brze, temeljne, nezavisne i efektivne policijske istrage svih navoda o zločinima protiv pisaca i novinara", kao i kažnjavanje odgovornih.

Skupština delegata Međunarodnog PEN-a usvojila je u septembru 2023. Rezoluciju o ugrožavanju slobode izražavanja, mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji.

Tom rezolucijom se posebno pozivaju vlasti Srbije da hitno prekinu veličanje ratnih zločinaca, revizionističkih narativa i govora mržnje, i da osude sve vrste nasilja i ciljane napade na pisce, novinare i aktiviste.