Španjolski premijer odbio svjedočiti u slučaju koji se vodi protiv njegove supruge za navodnu korupciju

Španjolski premijer Pedro Sanchez u Madridu, Španjolska, 22. maj 2024.

Španjolski premijer Pedro Sanchez odbio je u utorak odgovarati na pitanja suca u Madridu koji istražuje njegovu suprugu zbog moguće korupcije i trgovine utjecajem.

Sudac Juan Carlos Peinado došao je u vladinu palaču Moncloa, na sjeveru grada, kako bi ispitao Sancheza u svojstvu svjedoka.

"Sudac mu je postavio dva pitanja. Je li povezan s ljudima pod istragom i želi li svjedočiti", rekao je odvjetnik Sanchezove supruge medijima.

"Sanchez je odgovorio da je Begona Gomez njegova supruga i da ne želi svjedočiti", dodao je.

Premijer je tako iskoristio pravo da ne odgovara na pitanja o istrazi započetoj u aprilu nad Begonom Gomez. Ona je ranije ovaj mjesec također odbila odgovarati na pitanja istog suca u svojstvu osumnjičenice.

Njezin odvjetnik je Antonio Camacho, nekadašnji ministar unutarnjih poslova u socijalističkoj španjolskoj vladi.

Postupak je dio preliminarne istrage o tome je li Begona Gomez iskoristila svoj položaj premijerove supruge kako bi osigurala sponzore za sveučilišni magistarski studij koji je vodila.

Ranije je Sanchez odbacio optužbe protiv svoje supruge, rekavši da su neutemeljene i da su ih orkestrirali desničarski politički neprijatelji, a u utorak 30. jula je državno odvjetništvo u njegovo ime podnijelo tužbu protiv istražnog suca zbog navodnih malverzacija.

"Ova tužba ima za cilj poštivanje neovisnosti pravosuđa, ali i njegovu obranu od prakse onih koji djeluju iz političkih motiva i izvan zakona", rekla je glasnogovornica vlade Pilar Alegria, piše Reuters.

Mala skupina prosvjednika okupila se ispred palače La Moncloa uzvikujući slogane protiv Sancheza i njegove Socijalističke stranke.

Ovo je prvi put da je aktualni španjolski premijer pozvan da svjedoči u sudskom postupku otkako je njegov prethodnik Mariano Rajoy pozvan kao svjedok 2017. u slučaju mita koji je doveo do osude nekoliko članova njegove konzervativne Narodne stranke i na kraju do izglasavanja nepovjerenja 2018. koje je omogućilo Sanchezu da postane premijer.