Parlament BiH formira tijelo koje će predložiti mjere za zaštitu povratnika

Državni poslanici su raspravljali o napadima na povratnike u RS (arhivska fotografija)

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) je na hitnoj sjednici u četvrtak, 21. septembra usvojio dva zaključka - jedan kojim osuđuju sve napade na povratnike, i drugi kojim je formirano radno tijelo koje bi u narednih 45 dana trebalo da predstavi mjere za zaštitu i sigurnost povratnika.

Zaključke je nakon pauze pročitala poslanica Naše stranke, Sabina Čudić, rekavši da su usaglašeni na proširenom kolegijumu Predstavničkog doma.

Na sjednici se raspravljalo o učestalim napadima na povratnike u bh. entitetu Republika Srpska (RS).

Sjednica je zakazana na zahtjev grupe poslanika Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i Narodne evropske stranke (NES).

Grupa poslanika u obrazloženju je navela da napadi na povratnike nesrpske nacionalnosti u entitetu RS u posljednje vrijeme poprimaju oblik sistematskog djelovanja sa ciljem pritiska na povratnike bošnjačke i hrvatske nacionalnosti "s očiglednom namjerom da ih se prisili da konačno napuste svoje domove".

Dodaje se i da je u proteklih nekoliko godina, prema zvaničnim evidencijama, zabilježno 120 incidenata u kojima su meta napada bili povratnici u RS.

"Fizički napadi i prijetnje, napadi na vjerske objekte i provokacije na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, zabilježeni su u gotovo svakom povratničkom mjestu u entitetu RS", rekao je Edin Ramić, poslanik SDA, tokom sjednice.

Pročitajte i ovo: Poslanici Salkić i Hurtić traže da policija ne ignoriše napade na Bošnjake u RS

Ramić je poslanicima u Predstavničkom domu predložio i zaključke kojima se traži da državni Parlament osudi učestale sistematske napade na povratnike u RS.

Od vlasti RS, a posebno policije tog entiteta traži se efikasna zaštita povratnika.

Predlaže se i da Parlament BiH zatraži od visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, da donese zakon kojim će se striktno provesti odredba o proporcionalnoj nacionalnoj zastupljenosti upolicijskim strukurama, te da se u sklađu s tim izvrši prijem većeg broja Bošnjaka i Hrvata u policijske strukture entiteta RS, odnosno Srba u policijske strukture drugog entiteta, Federacije BiH.

"Zakonom bi trebalo regulisati da se u naseljima u kojima povratnici iz jednog naroda čine većinu, na rukovodne pozicije imenuju policijski službenici iz tog naroda", stoji u predloženim zaključcima.

Poslanici stranaka iz RS su kritikovali raspravu zato što se, po njima, stvara loša slika samo o Republici Srpskoj, dok se o napadima na povratnike u drugi entitet, Federaciju BiH ne govori.

Tokom rasprave upućeni su i prijedlozi da se postigne saglasnost oko zaključaka kojim bi se zadužila nadležna institucija koja bi sačinila informaciju o problemu napada na povratnike u cijeloj državi, te da se onda o tome obavi rasprava u državnom parlamentu.

Samo u posljednjih nekoliko mjeseci dogodio se niz napada na povratnike u RS.

Pročitajte i ovo: Potpredsjednik RS osudio napad na povratnike kod Višegrada

Jedan od posljednjih slučajeva dogodio se 22. avgusta, kada su policajci policijske stanice Osmaci nadomak Zvornika na istoku BiH prijavljeni da su postupali nezakonito i fizički zlostavljali 14 -godišnjeg dječaka iz povratničke bošnjačke porodice.

Prijavu protiv policajaca podnio je dan kasnije dječakov otac Juso Jusić, a iz Ministarstva unutrašnjih poslova entiteta RS navedeno je da, pod nadzorom Tužilaštva, poduzimaju radnje s ciljem utvrđivanja činjeničnog stanja, te da su policajci lišeni slobode.

Tome su prethodili napadi na povratnike Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada, 24. marta i napad na mladića Osmana Mehanovića iz Bratunca koji se dogodio 23 juna.

U oba slučaja napadnuti su dobili teške povrede.

Pročitajte i ovo: Tužilac obaviješten o napadu na mladića u Bratuncu, potvrdio MUP RS