'Spektakularno nestašna' parada ponosa u Skoplju

U 17.00 časova organizatori pete Parade ponosa pod motom "Spektakularno nestašni" počeli su doček gostiju u Parku žena u centru Skoplja sa zastavom raširenom u duginim bojama.

Pored zastava u duginim bojama, kod nekih učesnika su se mogle vidjeti i palestinske zastave kao znak podrške tamošnjim ljudima.

Već od 18 sati bio je vidljivo povećan broj prisutnih u parku "Žena borac". Objektiv Radija Slobodna Evropa uhvatio je i poslanice Saveza socijaldemokrata Makedonije (SDSM) Jovanu Trenčevsku i Biseru Kostadinovsku – Stojčevsku.

Šta znači moto - pitali smo Irenu Cvetković iz nevladine organizacije "Margini". Ona je odgovorila: "Neposlušni jer ne želimo da budemo neposlušni sistemu koji diskriminiše određenu grupu ljudi, dok je spektakularnost istorijski vezana za LGBTI zajednicu."

Nakon kratkih pozdravnih govora nekih od učesnika, počela je protestna šetnja ulicama Skoplja uz muzičku pratnju.

Dva kamiona krenula su ulicama Skoplja, a odmah iza njih je krenula šetnja.

Ovogodišnja Parada ponosa je bila pod nadzorom jakog policijskog obezbjeđenja koje je pratilo učesnike do poslednje tačke - stadiona ARM u Skoplju.

"Sloboda ili smrt", "Kvirovi za Palestinu" samo su neki od transparenata koji su se mogli vidjeti na ovogodišnjoj Paradi.

Marš završava na stadionu ARM u Skoplju, uz muzičke nastupe uživo.