'Ljubav je ljubav' na osmoj Paradi ponosa u Prištini

Raznobojna lepeza na ovoj fotografiji bila je samo jedan od rekvizita koje su učesnici marša nosili sa sobom, a koja se kombinuje sa zastavom LGBTIQ+ zajednice.

Sjedinjene Američke Države, kao i svaka drugu paradu do sada, podržale su organizaciju ove od 8. juna. Na fotografiji natpis na engleskom "Ljubav je ljubav" i američka zastava.
 

Na ovom događaju su učestvovali su i političari i članovi diplomatskih misija na Kosovu. Među njima je bio premijer Kosova Albin Kurti (Aljbin Kurti), ministar pravde Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu), ministar kulture Hajrulah Čeku (Hajrullah Çeku), ministar zdravlja, Arben Vitia, šef Kancelarije Evropske unije (EU) na Kosovu Tomaš Sunjong (Tomas Szunyog).

Mimoza Kusari-Lila (Mimoza Kusari-Ljilja), šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje u Skupštini Kosova, pozvala je na prihvatanje pripadnika ove zajednice u društvu a njima poručula da budu otvoreni i objave svoju seksualnu orijentaciju.

Tokom Sedmice ponosa u mnogim zemljama održavaju se marševi i protesti sa zahtjevom za priznavanje zakonskih prava za istospolne brakove.

Kiša koja je padala tokom marša nije pokvarila atmosferu i aktivnosti.

Evo dokaza....

...naredni

... još jedan.

Kombinacija sa čarapama? Zašto ne?

Ali, takođe treba podsetiti da je, uprkos održavanju ovih parada, Kosovo rangirano kao zemlja sa najmanje dobrodošlice za LGBTI+ osobe među balkanskim zemljama i lošija od zemalja Evropske unije, prema izveštaju Spartacus Gay Travel Indexa iz marta ove godine.

Pod ritmovima pjesama poput "Just Dance" Lady Gage ili "Amanet" Vese Lume, desetine ljudi marširali su 8. juna ulicama glavnog grada Kosova, Prištine, na Paradi ponosa, posvećenoj pravima LGBTIQ+ zajednice (lezbejka, gej, biseksualna, transrodna, interseksualna), ostalo. Paradom je završena Sedmica ponosa na Kosovu koja je počela 3. juna.