Papa za Uskrs pozvao na mir u Ukrajini i na Bliskom istoku

Vaš browser nepodržava HTML5

Uskrs u Vatikanu i svijetu

U uskršnjoj poruci papa Franja je u nedelju pozvao na molitve i za ukrajinski i za ruski narod, pohvalio nacije koje prihvataju izbeglice i pozvao Izraelce i Palestince podeljene najnovijim naletom smrtonosnog nasilja da stvore „klimu poverenja“.

"Pomozi voljenom ukrajinskom narodu na njegovom putu ka miru i baci svetlost Uskrsa na narod Rusije", zamolio je Franja u svom uskršnjem govoru, koji je izgovorio sedeći u stolici na centralnom balkonu crkve Sv. Bazilika okrenuta prema trgu.

"Utešite ranjene i sve one koji su izgubili najmilije zbog rata i dajte da se zarobljenici vrate zdravi i zdravi svojim porodicama."

On je pozvao međunarodnu zajednicu da radi na okončanju rata u Ukrajini i "svih sukoba i krvoprolića u svetu, počevši od Sirije, koja još uvek čeka mir".

Franja se takođe pomolio za one koji su izgubili najmilije u zemljotresu koji je pre dva meseca pogodio Siriju i Tursku, odnevši desetine hiljada života.

Pročitajte i ovo: U zemljotresima u Siriji i Turskoj poginulo više od 50.000 osoba

U uskršnjoj poruci je izrazio i "snažnu zabrinutost zbog napada poslednjih dana" na Bliskom istoku koji prete dijalogu Izraelaca i Palestinaca.

Nasilje u Jerusalimu i u regionu "preti željenoj klimi uzajamnog poverenja i poštovanja potrebnoj za nastavak dijaloga Izraelaca i Palestinaca", rekao je papa u tradicionalnoj uskršnjoj poruci "Gradu i svetu" (Urbi et Orbi) pred oko 100.000 vernika okupljenih na Trgu svetog Petra u Vatikanu.

Ove nedelje je izbilo novo nasilje na Bliskom istoku, posebno oko džamije Al Aksa u Jerusalimu, gde je izraelska policija intervenisala da istera palestinske vernike usred verskih praznika, što je izazvalo brojne međunarodne osude.

Pročitajte i ovo: Zbog čega tenzije u Jeruzalemu podstiču nemire širom regiona?

Papa Franja otvorio je proslavu mise na Usrkšnju nedelju po gregorijanskom kalendaru, uz prisustvo desetina sveštenika i desetina hiljada hodočasnika i turista na Trgu svetog Petra ukrašenog mnoštvom cveća.

Cveće je prebačeno u subotu kamionima iz Holandije i postavljeno na vatikanski trg, koji se zatim brzo popunio građanima Rima.

Na početku Uskršnje ceremonije papa Franja posipao je svetu vodicu i izgledao malo umorno dok je izgovarao ritualne reči na latinskom.

Pročitajte i ovo: Proslava Uskrsa od Vatikana preko Iraka do Južne Koreje

Papa je ponovo bio u javnosti 12 sati pose Uskršnjeg bdenja u bazilici Svetog Petra prethodne noći.

Osamdesetšestogodišnji papa, koji se još oporavlja od bronhitisa, preskočio je tradicionalnu procesiju na Veliki petak u Koloseumu zbog hladnog vremena.