Papa Franja odbacio kritike zbog blagoslova za istopolne parove

Od svog izbora 2013. godine, Franja je pokušao da Crkvu učini prijemčivijom za LGBT osobe

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja odbacio je kritike katoličkih konzervativaca zbog dokumenta o blagoslovu za istopolne parove koji je u decembru izdala vatikanska doktrinarna kancelarija.

U odgovoru se navodi da je papa Franja samo otvorio vrata za blagoslov istopolnim parovima sve dok nisu deo redovnih crkvenih rituala ili liturgija i ne daju se u vezi sa građanskim zajednicama ili venčanjima.

U dokumentu od 18. decembra se navodi da takvi blagoslovi ne bi legitimisali neregularne situacije, već bi bili znak da Bog prihvata sve. To, kako se navodi, ni na koji način ne treba mešati sa svetom tajnom heteroseksualnog braka.

Pročitajte i ovo: Vatikan odobrio blagoslove za istopolne parove pod određenim uslovima

Navedeno je da sveštenici treba da odlučuju od slučaja do slučaja i da "ne bi trebalo da sprečavaju ili zabranjuju blizinu Crkve ljudima u svakoj situaciji u kojoj bi mogli da traže Božju pomoć putem jednostavnog blagoslova".

Od svog izbora 2013. godine, Franja je pokušao da Crkvu od 1,3 milijarde članova učini prijemčivijom za LGBT osobe bez promene moralne doktrine o istopolnim aktivnostima.

U dokumentu se navodi da oblik blagoslova "crkvene vlasti ne bi trebalo ritualno da utvrđuju kako bi se izbegla zabuna sa blagoslovom koji je svojstven sakramentu braka".

Navedeno je da se može primeniti na one koji "ne traže legitimaciju sopstvenog statusa, ali koji mole da sve što je istinito, dobro i ljudski valjano u njihovim životima i njihovim odnosima bude obogaćeno, izlečeno i uzdignuto prisustvom Duha Svetoga".