Papa nazvao rat u Ukrajini 'izopačenom zloupotrebom moći'

"Još jednom čovečanstvu preti perverzna zloupotreba moći koja osuđuje bespomoćne ljude da trpe svaki oblik brutalnog nasilja", poručio je papa Franja.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja nazvao je rat u Ukrajini "perverznom zloupotrebom moći" za partijske interese.

Papa u svojim osudama nije direktno imenovao Rusiju, ali je koristio izraze kao što je "neprihvatljiva oružana agresija".

"Tragedija rata koji se odvija u srcu Evrope nas je zaprepastila", rekao je papa i dodao da bi malo ko mogao da zamisli ponavljanje scena iz dva svetska rata u 20. veku.

Pročitajte i ovo: Papa apeluje: U ime Boga, zaustavite masakr u Ukrajini

Papa je novu osudu preneo u poruci na konferenciji Katoličke crkve u Bratislavi, glavnom gradu Slovačke, jedne od zemalja koje se graniče sa Ukrajinom i koja je otvorila vrata za izbeglice.

"Još jednom čovečanstvu preti perverzna zloupotreba moći i stranačkih interesa koja osuđuje bespomoćne ljude da trpe svaki oblik brutalnog nasilja", rekao je on.

Moskva tvrdi da njena "specijalna vojna operacija" nije pokrenuta u cilju okupacije, već "demilitarizacije" i "denacifikacije" Ukrajine.

Papa Franja je, međutim, odbacio taj termin, navodeći da se situacija u Ukrajini ne može smatrati "samo vojnom operacijom", već ratom koji je izazvao "reke krvi i suza".

Patrijarh Ruske pravoslavne crkve (RPC) i papa Franja razgovarali su 16. marta o sukobu u Ukrajini i pozvali na nastavak pregovora.

U saopštenju Patrijaršije ruske crkve navedeno je da su dvojica crkvenih lidera razgovarali i o tome kako da se nose sa humanitarnom krizom u Ukrajini.

Pročitajte i ovo: Papa Franja i ruski patrijarh Kiril razgovarali o situaciji u Ukrajini

U međuvremenu, Rusija je nastavila napade na ukrajinske gradove.

Najmanje tri eksplozije odjeknule su 18. marta u zapadnom gradu Lavovu gde su rakete zgradu fabrike za popravku aviona u blizini aerodroma.

U Lavovu živi više od 200.000 interno raseljenih i ima važnu logističku ulogu, naročito u vezi nabavke oružja.

I Kijev je granatiran 18. marta. U napadu poginula jedna osoba, a oštećeno je šest zgrada uključujući predškolsku ustanovu.

Granate su padale i u Mariupolju, Harkivu, Kramatorsku, Voznesensku.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, iz Ukrajine je od početka ruske invazije 24. februara izbeglo više od tri miliona ljudi.